fbpx

Το μήνυμα Λοβέρδου, η παπανδρεϊκή απάντηση και το… ΠΑΣΟΚ στα δύο

0 223

Φαίνεται πως πλησιάζει η στιγμή για το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι του Νίκου Ανδρουλάκη. Στην πραγματικότητα το καβαφικό δίλημμα του «il gran rifiuto» επιδιώκουν να επιβάλλουν διάφορες μεριές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του από την ΕΥΠ.

Είναι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης που επίσπευσε τις διαδικασίες, φέρνοντας την απόπειρα της παγίδευσης του στο πολιτικό προσκήνιο, σηκώνοντας στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και κλείνοντας βαρύγδουπα κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία. Και έπαιξε ρόλο επιταχυντή στα όσα ακολουθήσουν, εξαναγκάζοντας από τη μια την κυβέρνηση να ξαναβγάλει από τα συρτάρια τον εκλογικό νόμο και από την άλλη στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση στο δίλλημα που ποτέ δεν ετέθη αλλά είναι στο μυαλό όλων: με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία;

Το ότι κάποια στελέχη… λοξοκοιτάζουν ήταν γνωστό και επί της αείμνηστης Γεννηματά, όταν άρχιζε και η κούρσα για τις εσωκομματικές εκλογές. Η ομάδα Λοβέρδου συχνά πυκνά έβρισκε λόγους να θέσει στίγμα σύγκλισης σε διάφορες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, με «φρέσκια» ακόμα την κυβέρνηση Μητστοάκη και με πολλούς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Όταν δε απεβίωσε η Φώφη, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε σηκώσει ξεκάθαρα «μπαϊράκι», ψηφίζοντας με τους βουλευτές της ΝΔ τον ποινικό κώδικα που εισήγαγε το υπ. Δικαιοσύνης σπάζοντας τη κομματική γραμμή του «παρών», δίνοντας παράλληλα και μια πρόγευση για το που θα πήγαινε το κόμμα αν εκλεγόταν αρχηγός.

Έτσι και τώρα, ο κ. Λοβέδρος παρότι ηττημένος στις εσωκομματικές εκλογές δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί και να δηλώσει ότι «θα μπει στη μέση» αν η κοινή στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έναντι των παρακολουθήσεων επεκταθεί και σε άλλα θέματα. Εκφράζοντας το πλέον αντιΣΥΡΙΖΑ κομμάτι του ΠΑΣΟΚ προφανώς και λόγω της υπόθεσης Novartisκαι της εμπλοκής του ονόματος του, και με ισχυρούς δεσμούς με πολλούς από τους κυβερνητικούς από την εποχή Σαμαρά-Βενιζέλου, ο πρώην υπουργός τοποθετήθηκε και προ 24ώρων

«Αν από κει , το πράγμα πάει σε κάτι άλλο εγώ μπαίνω στη μέση γιατί υπάρχει μια πρακτική πολλών ετών  διαμορφωμένη που έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ από τη μια και με τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, που σε θέματα δημοκρατίας, δημοκρατικής λειτουργίας δεν συμπίπτουν (…) «Η άποψη η δική μου είναι “όχι” . Με αυτή την έννοια “μπαίνω στη μέση” δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο» για να διευκρινήσει στη συνέχεια πως το ΠΑΣΟΚ δεν συμπίπτει μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΚΚΕ «σε θέματα αρχών όχι πολιτικής» ξεχνώντας προφανώς πως ο ίδιος συμπίπτει με τη Νέα Δημοκρατία και σε θέματα πολιτικής Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως πρέπει την κατάλληλη ώρα –όταν προκηρυχθούν εκλογές κατά τον Α, Λοβέρδο- να μάθει ο πολίτης που θα το πάει το ΠΑΣΟΚ, διαχωρίζοντας για ακόμα μια φορά τη θέση του και πηγαίνοντας κόντρα στο εκπεφρασμένο «αυτόνομη πορεία» του Ανδρουλάκη.

Πεταλωτής: Έβλεπαν υπουργεία

Η έμμεση απάντηση ήρθε από την πλευρά των «παπανδρεϊκών» και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου Γιώργο Πεταλωτή. Ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν υπήρχε σχέδιο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και ότι αυτά ήταν σενάρια που διακινούνταν από στελέχη «που διεκδικούσαν υπουργικές καρέκλες», «καρφώνοντας» συντρόφους του που στο παρασκήνιο εκμυστηρεύονταν τις προχωρημένες συζητήσεις περί συνεργασίας και δημοσίως συγκρούονταν με συναδέλφους τους για τα «αντιδεξιά τους ένστικτα».

Αυτό που προκύπτει με βεβαιότητα είναι πως στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλοί «ξένοι στην ίδια πόλη» με αγεφύρωτο μεταξύ τους χάσμα που λειτουργεί σε βάρος του ίδιου του κόμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More