Τουρισμός: Σημάδια “κόπωσης” σε καταλύματα και εστίαση
Τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ το δείχνουν καθαρά ότι υπάρχει “κόπωση” και στον τουρισμό (καταλύματα) και στην εστίαση. Μονοψήφια αύξηση τον Ιούλιο 2024 σε σχέση με τον Ιούλιο 2023, σε μία περίοδο που δεν είχε αρχίσει ακόμη η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Σωρευτικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2024 ανήλθε σε 2.151.933.093 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2023, όπου είχε ανέλθει σε 2.041.259.507 ευρώ.
H μικρότερη αύξηση τζίρου στην Αττική
Για τις Περιφερειακές Ενότητες με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2023 μεγαλύτερη από 1,0%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2023 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου (16,8%) και η μικρότερη αύξηση (2,6%) καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής.
Η μεγάλη αύξηση στη Ρόδο ερμηνεύεται εύκολα εάν σκεφτούμε ότι πέρυσι τον Ιούλιο στη Ρόδο είχαμε πτώση λόγω των πυρκαγιών στο νησί. Η μικρή αύξηση στην Αττική, είναι καμπανάκι που προιδεάζει για πιθανή υποχώρηση στο 2025.
Τι φαίνεται στην αγορά
Ο κίνδυνος να υπάρξει μικρή μείωση το 2025 είναι υπαρκτός. Ήδη τα μηνύματα από την εστίαση στην Αθήνα (και ειδικά από τα μη gourmet εστιατόρια) δείχνουν ότι κινούνται με οριακές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι.
Eπίσης σε ότι αφορά τον ξενοδοχειακό τουρισμό, τα μηνύματα από τον “πόλεμο” με τα Airbnb δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Οι τιμές δωματίων στην Ελλάδα, ακόμη και σε μη τουριστικές περιοχές, παραμένουν υψηλές και τα εισοδήματα των Ευρωπαίων μειώνονται. Άρα ή θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές, πράγμα δύσκολο αφού ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, είτε θα πρέπει να αναζητηθούν νέες αγορές.