Τρ. Πειραιώς: Δευτερη πρόταση για την Euroxx

Νίκος Σακελλαρίου

3 Δεκεμβρίου 2025, 7:42 πμ
Share

Από τη στιγμή που οι τράπεζες λένε ευθέως ότι τους ενδιαφέρει η άνοδος στο Asset Management (διαχείριση κεφαλαίων) και το bancassurance (τραπεζο-ασφαλίσεις) είναι βέβαιο ότι με τη «δύναμη πυρός» που διαθέτουν θα κινηθούν να αποκτήσουν και χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές. 

Στις χρηματιστηριακές, έχουμε την προσέγγιση Πειραιώς – Euroxx που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Η πρώτη απάντηση της Euroxx ήταν ένα τίμημα που ήταν μεταξύ 10-15 φορές τα κέρδη της Euroxx. Η Πειραιώς, πιθανώς θα επανέλθει με βελτιωμένη δεύτερη πρόταση. Και ουσιαστικά, εάν πάρει η Πειραιώς την Euroxx θα κατέχει το 40% περίπου της (νέας) ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Είναι βέβαιο ότι και η Eurobank Εquities θα αναζητήσει εταίρους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ήδη έχει επαφές με το εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα ακούγεται ότι έχει κάνει συζήτηση με την Ambrosia. Τέλος, υπάρχει η υπόθεση της Pantelakis ΑΕΠΕΥ, η οποία έχει κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις με την CrediaBank. Εκεί υπάρχει η κοινή παρουσία της πρώην HSBC, η οποία τους φέρνει κοινούς πελάτες.

 

Ψάχνονται για συγχωνεύσεις και μικρές χρηματιστηριακές λόγω Euronext

Εκτός όμως από τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων υπάρχουν και οι συζητήσεις μεταξύ μικρών χρηματιστηριακών που κινούνται με τους ίδιους ρυθμούς και προσωπικά πελατολόγια προκειμένου να αυξήσουν τα μεγέθη τους ενόψει Euronext. Τα μεγαλύτερα σχήματα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα απέναντι στις ξένες χρηματιστηριακες που αναμένεται να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα για το Euronext Athens. Οι χρηματιστηριακές θέλουν να μάθουν από τη διοίκηση του Euronext πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αλλά η διοίκηση τούς παραπέμπει στις καλένδες.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τραπεζικές χρηματιστηριακές, εκεί θα πάρουν καταρχήν νέο «χρηματιστηριακό διαβατήριο» προκειμένου να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στα υπόλοιπα 7 χρηματιστήρια του Euronext. Αυτό θα είναι καλό και για αυτές, αφού θα πολλαπλασιαστεί η ζήτηση από τους τωρινούς πελάτες τους και για μετοχές του εξωτερικού που σήμερα θα χρειάζονταν ιδιαίτερες διαδικασίες και νέες συμβάσεις.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές