fbpx

Τράπεζα της Ελλάδος: Συναγερμός για την Attica Bank

0 304

Σε ετοιμότητα για λήψη ριζικών μέτρων στην Attica Bank, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος. Χωρίς -λόγω της σοβαρότητας και της λεπτότητας του θέματος- να προχωρούν σε περαιτέρω εξειδικεύσεις, στελέχη της κεντρικής τράπεζας, όταν τους ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις, σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι «μελετώνται τα πάντα» με γνώμονα όχι μόνο την Attica Bank και τους μετόχους της, αλλά και την ομαλότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αποκάλυψη του προηγούμενου φύλλου μας ότι, υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας κ. Μιχάλη Ανδρεάδη και της Ellington, που αποτελεί τον «στρατηγικό επενδυτή», με παραλυτικές συνέπειες. Παράλληλα εντοπίζεται μια σειρά άλλων «αστοχιών», που κινητοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη συγκυρία.

Πριν λίγες εβδομάδες, υποβλήθηκε στην κεντρική τράπεζα προσωρινή υποβολή εποπτικής αναφοράς από την Attica Bank με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, φερεγγυότητας, ρευστότητας, να είναι υπολογισμένοι λάθος. Όλα ήταν λάθος: Δείκτες, παραδοχές, παράμετροι… «Τόση προχειρότητα ή σκοπιμότητα;» φέρονται να αναρωτήθηκαν στελέχη της ΤτΕ.

Toν… ξέχασαν!

Σημειώνεται ότι, η έκθεση υποβλήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Όμως, στις 8 Φεβρουαρίου, νέος διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο Μιχάλης Ανδρεάδης και λίγες μέρες αργότερα ανέλαβε καθήκοντα. Κανένα, ωστόσο, από τα κορυφαία στελέχη της Τράπεζας δεν τον ενημέρωσε για την ύπαρξή της. Αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές, ο διευθύνων σύμβουλος πληροφορήθηκε την ύπαρξη της έκθεσης στο τέλος Μαρτίου, μέσω επιστολής της Τράπεζας της Ελλάδος, που καλούσε τη διοίκηση της Attica Bank για «εξηγήσεις» .

Γιατί τη διοίκηση -δηλαδή το σύνολο των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου- και όχι μόνο τον διευθύνοντα σύμβουλο; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως, στο πλαίσιο των περιορισμών των αρμοδιοτήτων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Θεόδωρου Πανταλάκη, πολλές εξουσίες του είχαν αναληφθεί από το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνεργασία του κ. Ανδρεάδη με αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank μόνο αγαστή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο ίδιος έχει πει σε στενό του συνεργάτη «με περιμένουν πότε θα βγω από την πόρτα του γραφείου μου, για να απλώσουν το πόδι τους και να μου βάλουν τρικλοποδιά». Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι, ο διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ως «ταύρος εν υαλοπωλείω», αντί να καταβάλλει προσπάθειες να λειτουργήσει συνεκτικά, στις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Ο ρόλος της Ellington

Περιθώρια για νέα απώλεια χρόνου, δεν υπάρχουν. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στις επόμενες μέρες η Τράπεζα πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 2021. Σε αυτά θα πρέπει να καταγραφεί και η ζημιά που προέκυψε από την πρώτη τιτλοποίηση των 1,3 δισ. ευρώ, της Artemis που την ανέλαβε το σχήμα Thea Artemis, το οποίο είχε μέχρι πρόσφατα επικεφαλής την κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη, η οποία σήμερα είναι εντεταλμένη εκτελεστική σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, εκπρόσωπος του ιδιώτη επενδυτή, δηλαδή του Ellington. Το ερώτημα που τίθεται είναι, τι θέση λαμβάνει επί του θέματος ο πρόεδρος της Τράπεζας και πρόεδρος του Ταμείου των μηχανικών, Κώστας Μακέδος, χάρη στον οποίο έγινε τελικά η επιλογή του Ellington, ως προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή.

Για το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» έχουν υποστηριχθεί πολλά, όμως το σύνολο σχεδόν των εκτιμήσεων υπολογίζουν τη συνολική ζημιά για την Τράπεζα στο ύψος των 300 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον. Αναφέρεται ακόμα ότι, τα ενέχυρα που συνόδευαν το senior ομόλογο της τιτλοποίησης Artemis έχουν ρευστοποιηθεί από τον διαχειριστή, ενώ το τοκομερίδιο του ομολόγου, 3,5% το χρόνο, ουδέποτε πληρώθηκε στην Τράπεζα.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τους μετόχους της Attica Bank να δεσμευτούν εγγράφως ότι, θα προχωρήσει η δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στοιχείο που καταγράφει τις ανησυχίες του κ. Στουρνάρα ο οποίος παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τις εξελίξεις σε αυτόν τον ιδιότυπο «εμφύλιο» που σοβεί στα ανώτερα κλιμάκια της Τράπεζας.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μετά την αύξηση των 240 εκατ. ευρώ του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΤΧΣ (με ποσοστό 63%), το ΤΜΕΔΕ (με 14,7%) και το  Ellington (με 9,9%) «δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα, το αργότερο εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας».

Όπως είναι γνωστό, μετά την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων -συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ- και την απόφαση για το ποιες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου για κάλυψη των ζημιών που θα προκύψουν. Στη συνέχεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι η τράπεζα χρειάζεται επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει ζημίες, θα πραγματοποιηθεί Τρίτη αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση warrants, στην οποία έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, πότε θα πραγματοποιηθεί η νέα αύξηση. Με δεδομένο ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τέλος Απριλίου, το τρίμηνο για να πραγματοποιηθεί η αύξηση λήγει τέλος Ιουλίου. Όλα δείχνουν ότι, τα περιθώρια χρόνου είναι περιορισμένα και πιεστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More