fbpx

Λιτοί αλλά ανταγωνιστικοί οι μνηστήρες (upd)

0 72

Τις επίσημες ανακοινώσεις και των τριών ελληνικών τραπεζών για την Εμπορική αναμένουμε από ώρα σε ώρα. Και επίσημα πλεον, διεκδικούν την Εμπορική οι τρεις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha και Eurobank. Με τρεις λητές ανακοινώσεις επιβεβαιώσαν όσα η αγορά είχε προδικάσει και ξεκινούν τον αγώνα για να «συμμαχήσουν» με τους Γάλλους της Credit Agricole.

Οι ανακοινώσεις

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Η πρόταση αυτή, που εντάσσεται στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού μας συστήματος, είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί, επί του θέματος αυτού, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των διαδικασιών και των προϋποθέσεων που διαμόρφωσαν οι Εποπτικές Αρχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Eurobank υπέβαλε σήμερα, Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012, δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά, από την Credit Agricole, του 100% των μετοχών της Emporiki Bank, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων αρχών.

Τέλος, σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της , η Alpha Bank Α.Ε. ενημερώνει ότι, σήμερα, 8 Αυγούστου 2012, υπέβαλε, στα πλαίσια της διαδικασίας που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος και οι λοιπές αρχές έθεσαν, δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως κανονιστικών αδειών και εγκρίσεων.

Νωρίτερα η fmvoice.gr έγραφε:

Εθνική, Eurobank και Alpha Bank είναι έτοιμες να δώσουν τη μάχη για την απόκτηση της Εμπορικής που παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την πολυπόθητη ‘συμμαχία’ με την Credit Agricole, στην οποία θα κοινοποιηθούν επίσης, οι προτάσεις.

Αλλά δεν θα είναι μόνοι οι Γάλλοι, αφού λόγο έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού συν το ΤΧΣ, που θα εγκρίνουν εντέλει και το καλύτερο deal. Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας έτσι για την τράπεζα που θα επιλεχθεί -μέσω της συμμετοχής της Credit Agricole στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να καλυφθεί το απαιτούμενο 10% της ίδιας συμμετοχής- τον ιδιωτικό χαρακτήρα του μάνατζμεντ.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούσαν μιλώντας στην FMVoice.gr ότι αν η Εθνική αποφασίσει να διεκδικήσει την Εμπορική, μάλλον θα παίξει χωρίς αντίπαλο, λόγω του μεγέθους της και της βαρύνουσας θέσης που θα προσδώσει στους Γάλλους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παίξουν ρόλο στην αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Στην αγορά πάντως, συνηγορούν ότι τις περισσότερες πιθανότητες για την απόκτηση της Εμπορικής έχει η Alpha Bank, η οποία χρειάζεται και τα λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από σήμερα το αποτέλεσμα της διαδικασίας, με δεδομένο ότι οι προσφορές και των τριών ενδιαφερομένων τραπεζών θα είναι άκρως ελκυστικές.

Από την άλλη, πηγές προσκείμενες στην Eurobank, σημείωναν ότι ‘θα δώσουμε την μητέρα των μαχών για την διεκδίκηση της Εμπορικής’.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο τράπεζες που θα αποκλεισθούν από την απόκτηση της Εμπορικής θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να διεκδικήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank κατέχουν από ένα 6% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Περί τα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της και σε ότι αφορά την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Προς το παρόν για το ΤΤ τα πάντα είναι ρευστά. Ωστόσο δεν έχει απομακρυνθεί τελείως το ενδεχόμενο για «σπάσιμο» του ταμιευτηρίου σε good και bad bank.

Ο μεγαλύτερος ενδοιασμός που υπάρχει για τον διαχωρισμό του ΤΤ είναι ότι το 55% της τράπεζας ελέγχεται από ιδιώτες που θα χάσουν τις μετοχές τους αν «σπάσει» η τράπεζα σε δύο κομμάτια.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More