Νομιμοποίηση 30.000 μεταναστών από το… παράθυρο
Με «όχημα» τις θέσεις εργασίας που μένουν κενές στην τουριστική βιομηχανία προχωρά η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου στη νομιμοποίηση από το… παράθυρο 30.000 μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Μπορεί προεκλογικά ο αρμόδιος σήμερα υπουργός Μάκης Βορίδης, και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, να έκαναν λόγο για την αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, τώρα όμως έχουν… λουφάξει. «Περίπου 80.000 θέσεις εργασίας πρέπει να καλυφθούν και η κυβέρνηση της Ελλάδας στρέφεται σε αιτούντες άσυλο και στο εξωτερικό για βοήθεια», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ημερήσιας βρετανικής εφημερίδας «The Guardian».
«Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εν μέρει και λόγω της πίεσης από τους τοπικούς βουλευτές, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει επιδιώξει να νομιμοποιήσει το καθεστώς περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών. Έχει επίσης υπογράψει μια σειρά διμερών συμφωνιών “για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού” με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Βιετνάμ, του Μπανγκλαντές, της Γεωργίας και της Ινδίας», γράφει στο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα, επισημαίνοντας πως οι αιτούντες άσυλο μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σε προσφυγικές δομές και αργότερα αυτό τον μήνα θα αναλάβουν θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Μάκης Βορίδης, αναλαμβάνοντας το τιμόνι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είχε ορκιστεί πως θα απελάσει τους «παράνομους μετανάστες», υιοθετώντας μια «σκληρή αλλά δίκαιη», όπως τόνιζε, προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης. Στην πράξη όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, θα καλύψει 30.000 θέσεις εργασίας από τη μαζική νομιμοποίηση μεταναστών.
Μια ακόμη εν κρυπτώ κίνηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άλλα υπόσχονταν πριν και άλλα κάνουν τώρα.





































