Βουλή: Ένταση και αποχωρήσεις στη συζήτηση για τις υποκλοπές

Αίθουσα Σύνταξης

22 Μαΐου 2026, 12:33 μμ
Share

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών εξελίχθηκε σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Η διαδικασία πήρε διαφορετική τροπή μετά την υπερψήφιση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας επί του διαδικαστικού ζητήματος. Με βάση την απόφαση αυτή, η συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί πλέον την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους.

Το θέμα έθεσε από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ. Υποστήριξε ότι, καθώς η δραστηριότητα της Υπηρεσίας συνδέεται με ζητήματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν αυξημένη πλειοψηφία. Η ερμηνεία αυτή, πάντως, δεν είχε εφαρμοστεί στην αντίστοιχη διαδικασία του Αυγούστου του 2022.

Αναπτύσσοντας την ένσταση της ΝΔ, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως είναι «σαφές ότι για να ελεγχθεί το νόμιμο ή το παράνομο της δραστηριότητας της ΕΥΠ εμπίπτουμε στον πυρήνα της δραστηριότητάς της που είναι η εθνική άμυνα και η εξωτερική πολιτική. Βεβαίως, η Βουλή μπορεί να πάρει απόφαση τέτοιου ελέγχου αλλά θα τη λάβει με την πλειοψηφία που ορίζει το Σύνταγμα και είναι η πλειοψηφία των βουλευτών».

Ο εισηγητής της ΝΔ επέμεινε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ είναι θεσμικά επιτρεπτός, αλλά πρέπει, όπως είπε, να γίνει με τους όρους που θέτουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό παρέπεμψε στον νόμο για την ΕΥΠ, επισημαίνοντας ότι αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών προς τις αρμόδιες αρχές για την προστασία των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και γενικότερα εθνικών στρατηγικών συμφερόντων της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόληψη απειλών κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της χώρας.

Ο κ. Βορίδης στάθηκε και στον τίτλο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που αναφέρεται στην «την εικαζόμενη συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) σε υποθέσεις παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και παράνομης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και διερωτήθηκε: «η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας έχει σχέση με την εθνική άμυνα ή όχι;. Η προστασία των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων και δει των στρατιωτικών έχει σχέση με την εθνική άμυνα ή όχι;».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο έλεγχος για ενδεχόμενες παράνομες υποκλοπές θα μπορούσε να γίνει «με το να ζητήσουμε να μας φέρουν τους φακέλους που έχουν για τις τυχόν επισυνδέσεις. Με το να μας φέρουν όλες τις συμβάσεις να τις ελέγξουμε για να διακριβώσουμε εάν έχουν γίνει παράνομες επισυνδέσεις. Και ερωτώ αυτοί οι έλεγχοι δεν εμπίπτουν στην έννοια της εθνικής άμυνας όπου απαιτείται η πρόσθετη πλειοψηφία ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε μειοψηφία να αποφασίζει κατά πως θέλει; Άρα το Σύνταγμα θέτει την εξαίρεση της εθνικής άμυνας».

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας μέσω των κοινοβουλευτικών της εκπροσώπων ότι η ΝΔ επιστρατεύει «διαδικαστικά και δικονομικά τερτίπια» με στόχο «να συγκαλύψει και να μπαζώσει ένα ακόμη σκάνδαλο», κάνοντας «το Σύνταγμα κουρελόχαρτο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε «αδύναμο και εκβιαζόμενο Πρωθυπουργό», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «κακοποιούν τη Δημοκρατία για να διατηρήσουν την εξουσία».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποχώρησε από τη διαδικασία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Δεν θα νομιμοποιήσουμε το θέατρο του παραλόγου και θα σας αφήσουμε μόνους σας στον ολισθηρό κατήφορο που κάθε μέρα γίνεται πιο επικίνδυνος για την χώρα».

Ακολούθησε η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Σωκράτη Φάμμελου. Ο ίδιος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατήγγειλαν από την πλευρά τους «ξεκάθαρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές