Ξεκίνησε η αποστολή ειδοποιητηρίων για την εκποίηση υποθηκευμένων ακινήτων για δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, από τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες.
Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατισμός άρχισαν από σήμερα Τρίτη να αποστέλλουν επιστολές-ειδοποιήσεις για την επικείμενη εκποίηση, μετά την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου που εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της Κύπρου.
Η Τράπεζα Κύπρου προωθεί εκποιήσεις σε 25 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν εμπορικά ακίνητα και γη, αξίας 84,9 εκατ. ευρώ. Για τις υποθέσεις αυτές εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις πριν από τα μέτρα του 2013.
Αντίστοιχα και η Ελληνική θα προωθήσει, σε πρώτο στάδιο, εκποιήσεις ακίνητων, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων. Ο δε Συνεργατισμός, ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε 300 επιστολές για ακίνητα που υποθηκεύθηκαν για δάνεια ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν και κλήθηκαν να προχωρήσουν σε διακανονισμό, ενώ, όπου υπάρξει άρνηση, η τράπεζα θα προχωρεί σε εκποιήσεις με βάση τον νέο νόμο.
Τι προβλέπει ο νόμος
Από τις εκποιήσεις εξαιρούνται οι πρώτες κατοικίες και περιουσίες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο νόμος, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
– Διενέργεια των δημοπρασιών, σε καθορισμένους χώρους από το Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και ύστερα από έγκριση του υπουργού Εσωτερικών.
– Μετάδοση των δημοπρασιών μέσω διαδικτύου για λόγους διαφάνειας, ενώ οι δημοπράτες θα ορίζονται τυχαία μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.
– Δυνατότητα του οφειλέτη ή του εγγυητής να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό, πριν ο δημοπράτης λάβει προσφορές.
– Υποχρέωση του πλειοδότη να καταβάλει αμέσως το 20% του ποσού που προσέφερε για το ακίνητο και εξόφληση του υπολοίπου εντός 20 ημερών.






































