Συρρίκνωση για τη γερμανική οικονομία -Στασιμότητα για τη γαλλική στο β΄ τρίμηνο

Γιώτα Καραμπίνη

14 Αυγούστου 2014, 10:02 πμ
Share

Η αποκαλούμενη και “ατμομηχανή” της Ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία, συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο β’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 1,2%. Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν μικρότερη συρρίκνωση, της τάξης του 0,1%, στο τρίμηνο και αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση.

 

Σύμφωνα με την Destatis, αρνητικός καταλύτης για το ΑΕΠ ήταν το εμπορικό ισοζύγιο, με την αξία των εισαγωγών να ξεπερνά αυτή των εξαγωγών. Πτωτικά κινήθηκε και η κατασκευαστική δαπάνη, ωστόσο η Destatis εξήγησε πως αυτό οφείλεται σε έργα που μεταφέρθηκαν χρονικά λόγω του ασυνήθιστα ήπιου χειμώνα. Τόσο η ιδιωτική, όσο και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Στασιμότητα για τη Γαλλία

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γαλλίας για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, υποδεικνύοντας πως η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης χάνει την ορμή της και υπονομεύει τις δημοσιονομικές προσπάθειες του προέδρου Φ. Ολάντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γαλλίας δεν σημείωσε ανάπτυξη την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος. Και για τη Γαλλία οι εκτιμήσεις των αναλυτών δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς ανέμεναν ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο.

Παράλληλα, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,1%.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Φ. Ολάντ υπολογίζει σε ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος προκειμένου να ελαττώσει το έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ, αλλά οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως απαιτείται μεγάλη ανάκαμψη εάν η Γαλλία επιθυμεί να πλησιάσει τους στόχους της.

Η Insee έχει ήδη εκτιμήσει πως το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 0,7% σε αυτό το έτος, και ακόμα και αυτό το μέγεθος δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξο καθώς στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο θα αυξανόταν κατά 0,3%.

Τέλος, όπως έδειξαν τα στοιχεία, η εγχώρια οικονομία της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμη καθώς οι αδύναμες επενδύσεις αντιστάθμισαν την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ η ανάπτυξη των εξαγωγών άγγιξε το μηδέν.

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαιρινός συναγερμός στην Ευρώπη

 

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

9:16 πμ

Ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους της Αττικής

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές