fbpx

ΕΦΚΑ: 43,5 δισ. τα χρέη – Έρχεται βροχή κατασχέσεων

0 214

Η αύξηση του πληθωρισμού, η μείωση του τζίρου, το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων, στενεύουν διαρκώς την θηλειά γύρω από το λαιμό των καταναλωτών οδηγώντας αναπόφευκτα στην διόγκωση του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τον ΕΦΚΑ.

Το ύψος των χρεών σκαρφάλωσε στο δυσθεώρητο ποσό των 43,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως των 590,4 εκατομμυρίων ευρώ. Νούμερα αστρονομικά που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, τα σημάδια κόπωσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Από το συνολικό ποσό των 590,4 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί τη νέα προστιθέμενη κοτρώνα στην πυραμίδα του χρέους, τα 180 εκατομμύρια, αποτελούν νέες οφειλές, ενώ τα υπόλοιπα 410,4 εκατομμύρια ευρώ, είναι απόρροια προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.

Την ίδια χρονική στιγμή κατά την οποία παρουσιάστηκε αυτή η μεγάλη διόγκωση του χρέους προς τον ΕΦΚΑ, στάλθηκαν περισσότερα από 450 χιλιάδες ειδοποιητήρια προς τους οφειλέτες ασφαλισμένους, μπαίνοντας μπροστά οι διαδικασίες των αναγκαστικών εισπράξεων. Τα στοιχεία από το ΚΕΑΟ, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μετά από τα ραβασάκια που εστάλησαν παρατηρείται αύξηση της εισπραξιμότητας, με το διάστημα του τριμήνου Απρίλιος -Μάιος –Ιούνιος, τα εισπραχθέντα ποσά να έχουν ξεπεράσει τα 409 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι τώρα για το τρέχον έτος έχουν εισπραχθεί 804,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αν το συγκρίνουμε με το σύνολο του 2021 και τα 992,8 εκατομμύρια ευρώ που εισπράχθηκαν το περασμένο έτος, διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια αισθητή αύξηση της ειπραξιμότητας, μέσω των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και των 449,025 ατομικών ειδοποιήσεων που έστειλε στο επίμαχο τρίμηνο το ΚΕΑΟ.

«Και ο άγιος φοβέρα θέλει θα σκεφτεί κανείς», όμως στην περίπτωση αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια, γιατί το γεγονός πως κάποιος καταβάλλει ένα μέρος της οφειλής του στον ΕΦΚΑ, είτε γιατί του δεσμεύουν τα χρήματα από το λογαριασμό του-χρήματα που μπορεί να προορίζονταν για την κάλυψη βασικών αναγκών, ιατρικών θεμάτων, ή για την αγορά πρώτων υλών για τη δουλειά του, ή εμπορευμάτων για την μικροεπιχείρηση του- είτε γιατί απειλούν να κατασχέσουν την οικία του, ή γιατί βγήκε για δανεικά σφίγγοντας και άλλο το ζωνάρι, για να αποφύγει τις κατασχέσεις και την εμπλοκή με την ελληνική δικαιοσύνη και τα δικαστήρια επ’ ουδενί δεν σημαίνει , ότι αυτές οι λύσεις είναι κι οι πιο κοινωνικά δίκαιες.

Το πρόβλημα της αύξησης του χρέους, δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, το τεράστιο πρόβλημα του τζίρου και των μειωμένων εσόδων που εμφανίζονται στην αγορά και την αδυναμία των πιο μικρών να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς απειλές και προσαυξήσεις.

Από τα συνολικά έσοδα του δεύτερου τριμήνου που ανέρχονταν στα 409 εκατομμύρια ευρώ, τα 280 εκατομμύρια προέρχονται από την ένταξη των οφειλετών σε κάποια ρύθμιση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΚΕΑΟ, αναμένεται στο σύνολο της χρονιάς που διανύουμε να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα από το 2021, με το ποσό να φτάσει στο τέλος του έτους και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που εισπράχθηκαν το 2019, προ της υγειονομικής κρίσης και του lockdown, γεγονός που δείχνει πως οι μειωμένες εισπράξεις του 2020 και 2021 ήταν και αποτέλεσμα μια κλειστής σε μεγάλο βαθμό οικονομίας.

Μια ανάσα για τους ασφαλισμένους, αλλά και ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εισπραξιμότητα είναι η αύξηση των 12 πάγιων δόσεων σε 24, κάτι που έχει προαναγγελθεί αλλά δεν έχει ακόμη γίνει και που στο ΚΕΑΟ, το θεωρούν ως μια λύση ανάγκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More