Ε.Ε.: Βοήθεια στην Ελλάδα για επενδύσεις

1Voice.gr

10 Οκτωβρίου 2011, 12:00 πμ
Share

Στην ανάκαμψη των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση θα πρέπει να συμβάλει η Ε.Ε., καταβάλλοντας μέχρι και το 95% του κόστους έργων στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής, όπως υποστήριξαν τα μέλη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι τις προτάσεις της Επιτροπής για το σκοπό αυτό.

Στην ανάκαμψη των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση θα πρέπει να συμβάλει η Ε.Ε., καταβάλλοντας μέχρι και το 95% του κόστους έργων στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής, όπως υποστήριξαν τα μέλη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι τις προτάσεις της Επιτροπής για το σκοπό αυτό.

Αναλυτικά οι χώρες που θα δεχτούν την βοήθεια είναι οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λετονία και Ουγγαρία, ενώ όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση οι δύο προτάσεις κανονισμών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Αυγούστου 2011, έλαβαν την ομόφωνη υποστήριξη των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης σε συνεδρίαση της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στις 5 Οκτωβρίου 2011, παρουσία της εισηγήτριας Danuta Hübner (ΕΛΚ, Πολωνία) με εκπροσώπους της Επιτροπής και της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Μέσω ειδικών και προσωρινών μέτρων, τα κράτη μέλη που έχουν επωφεληθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν αποζημίωση για τις δαπάνες έργου σε ποσοστό έως και 95%. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τις χώρες αυτές και τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 θα παραμείνει αμετάβλητος, και ο κοινοτικός προϋπολογισμός ανεπηρέαστος.

Γρήγορη αποδέσμευση κονδυλίων…

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης επιθυμούν η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση να διατεθεί το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να μπορέσουν τα εν λόγω κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Οι ευρωβουλευτές ελπίζουν να επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Συμβούλιο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

…για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί διαφάνεια, σεβασμός στους ισχύοντες κανόνες και ποιότητα στα έργα ώστε να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η εισηγήτρια Danuta Hübner στις συνομιλίες με το Συμβούλιο, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα: το κατά πόσον τα προσωρινά μέτρα θα ισχύουν αναδρομικά, την αυτόματη συμμετοχή των κρατών μελών στο σύστημα, τους κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν να καταθέσουν τροπολογίες επί των δύο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Οι προτάσεις κανονισμών θα τεθούν σε ψηφοφορία στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης τον Νοέμβριο.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

5:31 μμ

Παπουτσάνης: CEO προέβη μέσω εταιρείας του σε αγορά μετοχών

5:17 μμ

Εμμονική απομόνωση: Η «βεντέτα» Σακελλαρίδη με τον Τσίπρα

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές