fbpx

Οι δικαιολογίες Πέτσα και η αντίδραση Βούτση

0

Για στήριξη στα μέσα ενημέρωσης, ορθή χρήση του νόμου για την δωρεάν προβολή κοινωνικών μηνυμάτων από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, συγχώνευση των δόσεων του 2020 για τις τηλεοπτικές άδειες στις επόμενες δόσεις του 2021 μίλησε ο Στέλιος Πέτσας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικά παιχνίδια.

Εξηγώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τον τρόπο με τον οποίο διατέθηκαν τα 11 εκατομμύρια ευρώ για την ενημερωτική καμπάνια της πανδημίας «Μένουμε Σπίτι» , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού τόνισε «Συμφωνούμε πιστεύω όλοι ότι η ενημέρωση μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές» είπε:

Τι θέλουν; Να παίξουμε κορώνα-γράμματα την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων;

«Υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την αυταπόδεικτη και αυτονόητη αλήθεια; Εύχομαι να μην υπάρχει κανείς και παρακαλώ να διευκρινιστεί αυτό ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αν υπάρχουν όμως κάποιοι που αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης αναρωτιέμαι ειλικρινά ποια είναι η επιδίωξη τους… Τι θέλουν δηλαδή; Να μην κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης; Να αφήσουμε τους πολίτες στο σκοτάδι της άγνοιας; Να τους αφήσουμε στην παραπληροφόρηση των fake news; Δεν καταλαβαίνουν ότι όπου δεν υπάρχει υπεύθυνη, σχεδιασμένη, δομημένη, έγκαιρη, έγκυρη και συνεχής ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός; Τι θέλουν; Να παίξουμε κορώνα-γράμματα την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων; Κινούμενοι έτσι τυχαία, χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους είναι δυνατόν σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον της χώρας να βάζουν οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις κομματικές επιδιώξεις τους πάνω από το συνολικό καλό;

Το πεδίο της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση» είπε ο Στέλιος Πέτσας, και επισήμανε ότι «όταν μιλάμε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών οι αντιπολιτευτικές κορώνες πρέπει να μπαίνουν στην άκρη μπροστά το γενικό καλό».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική, ανέφερε «Δεν κάνουμε επιλεκτικές ή χαριστικές ρυθμίσεις ούτε εκμεταλλευόμαστε την παρούσα κρίση για να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας – για να θυμηθώ τη φράση που άκουσα πρόσφατα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τι είπε για τα δωρεάν διαφημιστικά σποτ

«Η εκστρατεία ενημέρωσης που έχουμε σχεδιάσει, έχει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε δωρεάν μηνύματα διάρκειας ενός λεπτού σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Ήταν η απολύτως άμεση και αναγκαία αντίδρασή μας να ενημερώσουμε τον λαό να μείνει στο σπίτι και να πάρει τα αναγκαία μέτρα υγιεινής προστασίας. Αυτή η φάση προβλήθηκε στο άρθρο 31 της ΠΝΠ.

Προβλέπει ότι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας ενός λεπτού για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Η ανωτέρω μετάδοση διενεργείται δωρεάν».

Η δωρεάν μετάδοση ορίστηκε έπειτα από την ΠΝΠ προκειμένου να διαφοροποιηθούν αυτά τα μηνύματα από τα μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που δίνει έγκριση για δωρεάν μετάδοση το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με το νόμο και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση η διαδικασία έγκρισης από το ΕΣΡ θα μπορούσε να είχε προκαλέσει καθυστερήσεις».

Τι είπε για την ανάθεση έργου επικοινωνίας επ’ αμοιβή

«Η δεύτερη φάση της εκστρατείας ενημέρωσης περιγράφεται από το άρθρο 30 και συγκεκριμένα εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί την 31η Μαΐου του 2020, είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών, καθώς και κάθε συναφούς υπηρεσίας, για την υλοποίηση εκστρατείας κατά παρέκκλιση των εθνικών κειμένων διατάξεων.

Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την δημιουργία και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για μετάδοση, καταχωρήσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ειδικότερα, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων, διάρκειας άνω του ενός λεπτού, μακέτες για εφημερίδες και περιοδικά, μακέτες για αφίσα, μηνύματα για το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σύσταση και υποβολή της πρότασης θα περιλαμβάνει τα μέσα μαζικής επικοινωνίας με στόχο την επιλογή αυτών των μέσων, τη σύνταξη και υποβολή πρότασης κατανομής της υπολογιζόμενης δαπάνης στα ΜΜΕ.

Δεν προβλέπονται εκπτώσεις. Η εκστρατεία αυτή είναι ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετική από την πρώτη φάση και καλύπτει επιπλέον όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενημερωτικά μηνύματα που θα μεταδίδονται από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς με διάρκεια πάνω από ένα λεπτό. Η συνολική δαπάνη της εκστρατείας ενημέρωσης κατά τη δεύτερη φάση δεν μπορεί να υπερβεί τα 11 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε όλες αυτές τις εταιρείες, καθώς και τη δαπάνη προβολής του υλικού σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έχει προβλεφθεί ρητά η συμμετοχή στην κατανομή της δαπάνης και των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Η συνολική πίστωση των 11 εκατομμυρίων ευρώ αφορά το 0,16% των συνολικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του ιού που έχουν αποφασιστεί μέχρι τέλος Απριλίου».

Έρχονται κι άλλες δαπάνες ενημέρωσης στα ΜΜΕ

«Η ενημέρωση των πολιτών δεν σταματά στο τέλος Απριλίου, αντίθετα τώρα θα μπούμε στην πιο δύσκολη φάση της γιατί η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται από όλους μας καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Και σε αυτή τη φάση η ενημέρωση των πολιτών θα είναι η βέλτιστη άμυνα της πολιτείας απέναντι σε παντελώς ανυπόστατα αβάσιμα και επικίνδυνα fake news. Μέσω της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης θα διασφαλίσουμε ότι στην περίοδο μετάβασης οι Έλληνες θα ενημερώνονται έγκυρα και έγκαιρα. Έχουμε υποχρέωση να συνδυάσουμε στοχευμένα μηνύματα για διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες για διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη».

Τι είπε για την αναστολή της δόσης του ποσού για τις τηλεοπτικές άδειες

«Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει το σύνολο των εταιρειών δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες στην αγορά. Ανάμεσα στα άλλα είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική κατακόρυφη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης. Η πρόβλεψη της διάταξης του άρθρου 68 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αφορά το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν λάβει άδεια παρόχου τηλεοπτικού περιεχομένου. Αφορά δηλαδή όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Βασικός στόχος λοιπόν είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους, για τη διασφάλιση της πολυφωνίας στην ενημέρωση αλλά και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Η διάταξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει απαλλαγή διαγραφή η έκπτωση πληρωμής από το συνολικό τίμημα απόκτησης της άδειας. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπόχρεοι ολόκληρου του ποσού για το οποίο απέκτησαν την άδεια, δηλαδή 35 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο διευκολύνεται προσωρινά, λόγω των έκτακτων συνθηκών και μόνο για το 2020. Τονίζω για μία ακόμη φορά ότι το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε διαγράφεται. Η υποχρέωση πληρωμής του ποσού της ετήσιας δόσης για το 2020 απλώς μετατίθεται χρονικά και τα τηλεοπτικά κανάλια θα καταβάλουν το ποσό αυτό επιμεριζόμενο με τις δόσεις των επόμενων ετών.

Για την κυβέρνηση η διαφύλαξη της πολυνομίας της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στην ενημέρωση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο. Ειδικότερα σήμερα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και την προστασία αυτών και επιπλέον γιατί ψυχαγωγούν τους πολίτες καθώς μένουμε σπίτι και για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και βγαίνουμε νικητές. Κατόπιν όλων αυτών είναι σαφές ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των θέσεων εργασίας της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στα μέσα ενημέρωσης».

Βούτσης: Διακομματική συζήτηση και κλήση του ΕΣΡ

Απαντώντας ο Νίκος Βούτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι «οι πολίτες δεν ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν στην Βουλή από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και πως «έχει καταργηθεί πλήρως ο πλουραλισμός της ενημέρωσης».

«Αιτούμαστε να γίνει συζήτηση με ακρόαση και του Εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης» είπε ο Νίκος Βούτσης, και πρόσθεσε «αιτούμαστε σε κλίμακα διακομματική δια της Βουλής δια προτάσεων που θα κάνει η κυβέρνηση να υπάρξει με απόλυτη διαφάνεια η διαχείριση η και η επιπλέον στήριξη των μέσων ενημέρωσης του έντυπου τύπου των περιφερειακών καναλιών και τα λοιπά μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση δημιουργική η οποία πρέπει να γίνει».

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε επίσης ότι «πάνω σε αυτά πρέπει να δοθούν απαντήσεις, πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις» και συνέχισε «είναι θέμα Δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, απόκρυψης, επιλεκτικής ενημέρωσης, ακόμη και εκεί που υπάρχει υπερπληροφόρηση».

«Παρακολουθούμε όλοι μας πράγματι στις 6:00 την ενημέρωση που γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης» είπε αναφερόμενος στην τακτική ενημέρωση Τσιόδρα – Χαρδαλια – Κοντοζανάμη για να προχωρήσει σε μια διαπίστωση «…Ε ότι θέλει δεν απαντάει ο κύριος Kοντοζαμάνης, ότι θέλει. Δεν απαντάει! Υπεβλήθη 100 φορές η ερώτηση, «σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διορισμοί», με ποιες συνθήκες, σε ποια νοσοκομεία, ποιοι αριθμοί, ποιοι, πώς κτλ… έχει περάσει ένας μήνας, δεν απαντάει εάν υπήρξε στρατηγική για τις δομές…».

Ο κ. Βούτσης απάντησε όμως και τις αιχμές Πέτσα για «αντιπολιτευτικές κορώνες» λέγοντας:

«Οι ενστάσεις και κριτικές σε αυτά τα ζητήματα όπως και οι προτάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που κατατέθηκαν όχι απλά δεν είναι αντιπολιτευτικές κορώνες όπως είπατε κύριε υπουργέ – ελπίζω εν τη ρύμη του λόγου σας – αλλά είναι το απολύτως απαραίτητο πεδίο όπου η αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα, πρέπει να καταθέτουν τις προτάσεις τους και είναι υποχρεωμένοι να το κάνουνε… Και είναι υποχρεωμένη η ενημέρωση που δίνεται στον λαό, η πληροφόρηση, η επικοινωνία, να εμπεριέχει αυτούσιες αυτές τις προτάσεις και αυτό το ρόλο των κομμάτων του πολιτικού συστήματος…»

Α.Μ.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra