Όνειδος Μητσοτάκη – Στρατηγικοί κακοπληρωτές ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Βασίλης Κατσαρός

15 Οκτωβρίου 2020, 5:20 πμ
Share

Στον Άρειο Πάγο για την τελική κρίση παραπέμπεται η υπόθεση των θαλασσοδανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού το νομικό εξάμβλωμα της κυβέρνησης με το οποίο απαλλάσσονται οι τραπεζίτες που έβαλαν τις υπογραφές τους στην χορήγησή των δανείων θεωρείται αντισυνταγματικό.

Πριν λίγες μέρες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Παπαγεωργίου άσκησε αναίρεση κατά βουλεύματος με το οποίο έπαυσαν οι διώξεις κατά τραπεζικών αφού οι τράπεζες στις οποίες είχαν διατελέσει ανώτατα στελέχη , «αξιοποίησαν» τις διατάξεις του νόμου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε το φθινόπωρο του 2019 και δεν κατέθεσαν κατ’ αυτών εγκλήσεις ( σ.σ μηνύσεις ).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο οι εγκλήσεις έπρεπε να κατατεθούν εντός τεσσάρων μηνών από την ψήφιση του, άλλως όλα θεωρούνται καλώς καμωμένα και τα ενδεχόμενα αδικήματα παραγράφονται .

Η αναίρεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αφού έρχεται μετά από τρία τρία δικαστικά βουλεύματα. Η πρεμούρα της κυβέρνησης να κλείσει τις επίμαχες υποθέσεις αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε με αφορμή τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία πέρασε διάταξη με την οποία εξαιρέθηκαν από την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής που δόθηκε λόγω των κλειστών δικαστηρίων , όλες οι υποθέσεις για μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Το πιο πρόσφατο δικαστικό βούλευμα για το θέμα είναι το 2696/ 2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας. Το Συμβούλιο διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση για τα αδίκημα της απιστίας για το οποίο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 97 στελέχη τραπεζών και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που αφορά επτά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν διατελέσει ως ταμίες των κομμάτων τους.

Στο βούλευμα – κόλαφο , γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «συγκεκαλυμμένη αμνήστευση ποινικών αδικημάτων για μια μεμονωμένη κατηγορία προσώπων» και κρίνεται η σχετική διάταξη αντισυνταγματική και εκτός των διαδικασιών που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Έτσι οι δικαστές δεν έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως Αγγελικής Τριανταφύλλου για παύση της ποινικής δίωξης που στηριζόταν στο γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες τράπεζες αν και κλήθηκαν από τον ανακριτή δεν κατέθεσαν την απαραίτητη έγκληση.

Κατά την κρίση των τριών δικαστών του συμβουλίου (με πρόεδρο της Μαρίας Χρυσού και μέλη τους πρωτοδίκες Χαρ. Γεωργακόπουλο και Σταυρούλα Λαμπρινάκου) «στην κρινόμενη περίπτωση η μη υποβολή δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας καθ΄ υποκατάσταση της έγκλησης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.2 του νόμου 4637/2019 εκ μέρους των τραπεζών Πειραιώς ,Εθνικής, Αττικής και Eurobank για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μόνας άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, ουδέν ουσιαστικής ή και δικονομικής φύσης κώλυμα εγείρει ως προς την κατ΄ουσίαν εξέταση της υπόθεσης. Υπό την παραδοχή αυτή η υπό διερεύνηση ποινική δίωξη δεν άγεται σε οριστική παύση ένεκα έλλειψης έγκλησης ή και δήλωσης συνέχισης της ποινικής διαδικασίας… ως εκ τούτου θα πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω κύρια ανάκριση προκειμένου η υπό κρίση ποινική δίωξη να διερευνηθεί κατ΄ ουσίαν». 

Η συνολική οφειλή και των δύο κομμάτων σε όλες τις τράπεζες ανέρχεται σε 427,4 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 203,1 εκατ. Ευρώ αφορούν το ΠΑΣΟΚ και τα 225,2 εκατ τη ΝΔ.

 

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

12:12 μμ

Επιχείρηση διάσωσης για 34 μετανάστες νότια της Κρήτης

12:05 μμ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές