Commerzbank: Βλέπει κούρεμα και του επίσημου τομέα (upd)

1Voice.gr

27 Ιουλίου 2012, 12:00 πμ
Share

Η αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας ήταν μεταξύ άλλων αντικείμενο της συνάντησης Σαμαρά-τρόικας, σύμφωνα με την Commerzbank, η οποία μάλιστα βλέπει πιθανότερο σενάριο το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους παρά το ενδεχόμενο νέου πακέτου στήριξης από την τρόικα. Η αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας ήταν μεταξύ άλλων αντικείμενο της συνάντησης Σαμαρά-τρόικας, σύμφωνα με την Commerzbank, η οποία μάλιστα βλέπει πιθανότερο σενάριο το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους παρά το ενδεχόμενο νέου πακέτου στήριξης από την τρόικα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Γερμανική Τράπεζα, ‘ο φόβος μιας ανεξέλεγκτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη επανέρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με την Commerzbank, η οποία εκτιμά πως μια μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα αναμφίβολα θα βοηθούσε το κλίμα στις αγορές τις ευρωπεριφέρειας. Ωστόσο, οι πολιτικοί «κρύβονται» προς το παρόν πίσω από τον έλεγχο της τρόικας και τονίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν τον Σεπτέμβριο.

Κάποια σχόλια μπορεί να έχουν κίνητρο την διατήρηση της πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση εν όψει των σημαντικών αποφάσεων για μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας, εν τούτοις, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι ηγέτες των άλλων χωρών της ευρωζώνης πράγματι θα αποφασίσουν να «τραβήξουν την πρίζα».

Αναδιάρθρωση των διμερών δανείων (73 δισ. ευρώ) και των παλαιών ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα (περίπου 50 δισ. ευρώ), θα μπορούσαν πράγματι να συμβάλουν στην σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους. Ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας κατά περίπου 30% του ΑΕΠ και θα βελτίωνε σημαντικά το προφίλ των ταμειακών ροών τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τα χρήματα που δίνει η τρόικα για διάσωση πιο πολύτιμα, αγοράζοντας χρόνο.

Αν και το ελληνικό χρέος μπορεί αργότερα να συνεχίσει να θεωρείται μη βιώσιμο, η πρωτοβουλία της ΕΕ, δημιουργεί πιθανότητες η Ελλάδα να μπορέσει να ξεπεράσει τουλάχιστον το επόμενο εμπόδιο.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να φέρει αντιρρήσεις αρχικά, όμως φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί η πολιτική στήριξη για ένα επιπλέον πακέτο διάσωσης.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι ένα ελληνικό OSI θα μπορούσε να εξαλείψει την κρίσιμη πτυχή της προτεραιότητας της ΕΚΤ και του ESM. Όσο διατηρούνται οι αμφιβολίες ότι το ελληνικό PSI μπορεί να μην ήταν μοναδικό, οι ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να προτιμήσουν να «πουλήσουν» την αγορά στην οποία παρεμβαίνουν η ΕΚΤ/το ESM, με τον φόβο των απωλειών στην περίπτωση αναδιάρθρωσης’.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και η Les Echos

Εν τω μεταξύ και η Γαλλική εφημερίδα Les Echos αναφερόμενη στα της Ελλάδας γράφει πως ‘στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε, ότι η Ευρώπη θα «κρατήσει» την Ελλάδα στο ευρώ, με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης να συνοψίζεται στα ‘διαζευκτικά’:

-ή θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως προτείνει ο Νόρμπερτ Μπαθλ εκπρόσωπος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερμανίας,

-ή θα πρέπει να υπάρξει νέος δανεισμός και επαναπροσδιορισμός του σχεδίου διάσωσης με παράταση δύο ή και περισσοτέρων ετών, όπως ζητά ο Αντώνης Σαμαράς.

Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή, αλλά αναμένεται έντονη το Σεπτέμβριο, καθώς παρότι οι πρόσφατες δηλώσεις περί «GRexit» δεν έγιναν από σημερινούς ηγέτες αλλά από πολιτικούς που ψάχνουν για ψηφοφόρους, όλοι ξέρουν ότι όταν το Σεπτέμβριο παραδώσει η τρόικα τις τελικές εκτιμήσεις και ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα είναι εξαιρετικά σκληρές.

Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι, πολλά κράτη-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ) θεωρούν υπερβολική τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη αυτή της Ολλανδίας στις 12 Σεπτεμβρίου, θα βαρύνουν την ατμόσφαιρα. Το ευρώ και η βοήθεια προς τις χώρες του Νότου θα αποτελέσουν βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, με τη Δεξιά να ποντάρει στην έξοδο από το ευρώ για να ενισχυθεί’.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές