Στο πλαίσιο της ωραιόποιησης της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, το αρμόδιο υπουργείο διατείνεται ότι το ύψος του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα μειωθεί οριακά για φέτος στο 204,5%.
Πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό είχε εκτοξευθεί στο 205,6% ενώ για το 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη προβλέπει ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση, φτάνοντας κάτω από το 190%.
Βεβαίως, το ερώτημα είναι αν μπορεί, κάποιος, να εμπιστευθεί μία κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό που έχουν… φλομώσει στο ψέμα τον ελληνικό λαό.
Γιατί το λέμε αυτό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τα ακριβώς αντίθετα από την κυβέρνηση.
Για παράδειγμα για την τρέχουσα χρονιά (2021), βλέπει αύξηση του χρέους στο 208,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Και για το 2022 προβλέπει μείωση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία των υπουργών του Κ. Μητσοτάκη.
Η πρόβλεψη, λοιπόν, για την ερχόμενη χρονιά –από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντα- είναι ότι το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 201,5%.
Τώρα, το θέμα είναι ποιόν εμπιστεύεται κάποιος.
Προσωπικά, οι τελευταίοι που θα εμπιστευόμουν, θα ήταν οι αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί…





































