ΥΠΟΙΚ: Στα 1,8 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο α’ εξάμηνο

Γιώτα Καραμπίνη

7 Αυγούστου 2014, 11:24 πμ
Share

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ οι οφειλές του δημοσίου (ληξιπρόθεσμες οφειλές συν εκκρεμείς επιστροφές φόρων) αυξήθηκαν στα 5,241 δισ., από 5,148 δισ. ευρώ τον Μάιο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ τις υψηλότερες οφειλές έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (2,96 δισ.), ενώ ακολουθούν τα νοσοκομεία με 790 εκατ. και η τοπική αυτοδιοίκηση με 388 εκατ.

Οπως αναφέρει ο Χρ. Σταικούρας το 1ο εξάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ εφέτος, από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Έτσι, η χώρα συνεχίζει να έχει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται.

Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διανομή “κοινωνικού μερίσματος”.

Όπως ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη διανομή “μερίσματος” ύψους 450 εκατ. ευρώ σε 690.000 νοικοκυριά. Πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση.

Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται από όλους μας σκληρή δουλειά, συγκλίσεις και εθνικό σχέδιο, ώστε να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από το ανηφορικό τούνελ που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο κ. Σταικούρας.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές