Για «επιθετική» τιμολογιακή πολιτική που επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο καταγγέλλει τη Fraport Greece το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Κυριάκος Μερελής, αναφέρει ότι η κατάργηση της μηνιαίας κάρτας για τη χρήση του πάρκινγκ 5 του Αεροδρομίου «Μακεδονία» και η υποχρεωτική χρήση ετήσιας κάρτας πλήττει το σύνολο του τουριστικού προϊόντος του νομού και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η κατάργηση της μηνιαίας κάρτας κόστους 50 ευρώ για τη χρήση του Parking 5 όπου πραγματοποιείται επιβίβαση και αποβίβαση τουριστών και η αναγκαστική πλέον ετήσια κάρτα με το υψηλό κόστος των 900 ευρώ, θεωρούμε ότι αποτελεί μια αντιαναπτυξιακή πολιτική που επιφέρει πολυεπίπεδο πλήγμα. Όπως έχουμε πληροφορηθεί από μέλη μας τουριστικά γραφεία, οι ανάγκες τους για αγορά κάρτας περιοριζόταν στους δυο με τρεις μήνες όση και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ ελάχιστα τουριστικά γραφεία προμηθεύονταν κάρτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όχι άνω των έξι μηνών. Το κόστος στο υψηλότερο επίπεδο του έφτανε τα 300 ευρώ την τουριστική περίοδο ανά λεωφορείο. Φέτος τα τουριστικά γραφεία με την εφαρμογή αυτή της παράλογης για εμάς τιμολογιακής πολιτικής, αναγκάζονται να καταβάλουν το κόστος των 900 ευρώ για κάρτα 12μηνης διάρκειας, ενώ οι ανάγκες τους είναι για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα».
Παράλληλα μάλιστα το ΕΕΘ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τακτική, εκτός του οικονομικού πλήγματος που επιφέρει στα τουριστικά γραφεία, θα δημιουργήσει και παράπλευρα προβλήματα, όπως κυκλοφοριακά. Και αυτό επειδή για την αποφυγή αυτού του υψηλού και ασύμφορου κόστους οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων θα πραγματοποιούν επιβιβάσεις και αποβιβάσεις περιμετρικά του Αεροδρομίου. Κατά τη θερινή περίοδο όπου η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, αυξημένος θα είναι και ο αριθμός των λεωφορείων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συγκοινωνιακού προβλήματος.
«Καλούμε τη Fraport Greece να επανεξετάσει την τιμολογιακή της πολιτική επαναφέροντας τα κόστη σε παρελθόντα μειωμένα επίπεδα, καθώς τέτοιες μονομερείς ενέργειες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Αεροδρόμιο “Μακεδονία” ως αναπτυξιακός πυλώνας της Βόρειας Ελλάδας, επιφέρουν αρνητικές συνέπειες. Η παραχώρηση του Αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε με στόχο την ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών και μετακινήσεων, αλλά και την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Με τέτοιες πρακτικές θεωρούμε ότι δεν υλοποιούνται οι βασικοί στόχοι για τους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε το Αεροδρόμιο “Μακεδονία” και ίσως πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι της συμβάσεως παραχώρησης. Το αεροδρόμιο δεν έχει πωληθεί, έχει παραχωρηθεί η χρήση του με την κυριότητά του να παραμένει στο ελληνικό κράτος. Η όποια απαξίωσή του σημαίνει και μείωση της αξίας του. Επομένως, όταν λήξει η περίοδος παραχώρησης, θα επέλθει οικονομική ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο», καταλήγει το ΕΕΘ.
Πηγή: Καθημερινή One Voice






































