Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που προβλέπει την επιβολή δασμών ύψους 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απειλή της Ουάσιγκτον για αύξηση των σχετικών επιβαρύνσεων στο 30% από την 1η Αυγούστου. Το πλαίσιο της συμφωνίας είναι παρόμοιο με εκείνο που συμφωνήθηκε πρόσφατα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Κομισιόν έχει ενημερώσει τα κράτη-μέλη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, προκρίνοντας ως ρεαλιστική λύση την αποδοχή ενός καθεστώτος «ανταποδοτικών δασμών». Το προτεινόμενο πακέτο περιλαμβάνει αμοιβαίες εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως αεροσκάφη, οινοπνευματώδη ποτά και ιατρικές συσκευές.
Οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί από τον Απρίλιο ύψους 10% θα ενσωματωθούν στο νέο καθεστώς, γεγονός που οδηγεί τις Βρυξέλλες να θεωρούν ότι η συμφωνία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη κατάσταση. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η πρόβλεψη για μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα από 27,5% σε 15%.
Η είδηση της επικείμενης συμφωνίας είχε θετικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές, με το ευρώ να ανακάμπτει έναντι του δολαρίου και τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,6%.
Παρά ταύτα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης εκ μέρους των ΗΠΑ. Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιμείνει στην αύξηση των δασμών στο 30% από τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό
Αντιεξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument – ACI). Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, παρέχει τη δυνατότητα αποκλεισμού αμερικανικών εταιρειών από δημόσιους διαγωνισμούς, αναστολής προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και επιβολής περιορισμών στο διμερές εμπόριο.
Παράλληλα, η Κομισιόν εξακολουθεί να επεξεργάζεται δέσμη αντιποίνων ύψους έως και 93 δισ. ευρώ, με δασμούς που θα μπορούσαν να φθάσουν το 30%, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την καθορισμένη προθεσμία.
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές μέχρι την τελική συμφωνία.






































