Η «οικονομία του χιονιού» αλλάζει τη ζωή των Κινέζων της επαρχίας

Αίθουσα Σύνταξης

3 Μαρτίου 2026, 8:14 πμ
Share

Στις αρχές της άνοιξης, στην επαρχία Shaanxi της βορειοδυτικής Κίνας, οι καταρράκτες παραμένουν παγωμένοι στις πλαγιές της οροσειράς Qinling, την ώρα που σκιέρ χαράζουν διαδρομές στο χιονισμένο οροπέδιο Loess.

Η Shaanxi βρίσκεται πάνω στο γεωγραφικό όριο που χωρίζει τον κινεζικό Βορρά από τον Νότο. Από τα βουνά Qinling έως το οροπέδιο Loess, το τσουχτερό κρύο του χειμώνα μετατρέπεται πλέον σε οικονομική ευκαιρία, απελευθερώνοντας τη δυναμική του πάγου και του χιονιού και αναδιαμορφώνοντας τα τοπικά εισοδήματα και την περιφερειακή οικονομία.

Στην πόλη Shangluo, βαθιά στα Qinling, ο εστιάτορας Wu Xianpeng διατηρεί ένα μικρό μαγαζί στη γραφική περιοχή Jiangshan. Από τον Ιανουάριο, οι επισκέπτες καταφθάνουν μαζικά. «Συνήθως κλείναμε στα τέλη Οκτωβρίου και έψαχνα αλλού δουλειά. Δεν φανταζόμουν ότι φέτος δεν θα προλάβαινα ούτε να δω τα παιδιά μου», λέει.

Όπως εξηγεί ο Li Yong, στέλεχος της διαχειριστικής επιτροπής της περιοχής, μέχρι πρότινος ο χειμώνας σήμαινε παύση λειτουργίας και μηδενικά έσοδα. Φέτος, όμως, δημιουργήθηκαν πάρκο χιονιού και παγωμένα τοπία αξιοποιώντας το φυσικό ανάγλυφο, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.

Η Zhang Xue πέρασε ολόκληρη ημέρα εκεί με το παιδί της. «Τον χειμώνα δεν υπήρχε τίποτα να κάνουμε. Τώρα, εκτός από παιχνίδι στο χιόνι, τα παιδιά γνωρίζουν και στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως γλυπτική σε πηλό, θέατρο σκιών και χαρτοκοπτική», αναφέρει.

Σύμφωνα με την αντιδιευθύντρια Πολιτισμού και Τουρισμού της Shangluo, Wang Qiufeng, η τουριστική αγορά άλλοτε έσφυζε από ζωή το καλοκαίρι και «πάγωνε» τον χειμώνα. Πλέον, η χειμερινή περίοδος μετατρέπεται σε νέα πηγή εισοδήματος για τους αγρότες.

Βορειότερα στην ίδια περιοχή, το χωριό Yaoxian, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, αξιοποιεί τις ιδανικές συνθήκες για σκι αντοχής. Εκτάσεις 5,2 εκταρίων μετατρέπονται τον χειμώνα σε επαγγελματικές πίστες και την άνοιξη ξαναγίνονται χωράφια με καλαμπόκι και λαχανικά.

Σε όλη την περιοχή, από τα χιονοδρομικά της Yan’an έως τη γειτονική Yulin, όπου λειτουργούν πλέον πάνω από 30 πίστες, ο χειμώνας δεν θεωρείται πια «νεκρή» περίοδος, αλλά μοχλός ανάπτυξης και ανανέωσης της τοπικής οικονομίας.

Πηγή: Xinhua – China Daily

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

4:30 μμ

Όμιλος FAIS: Ολοκλήρωσε την πώληση ξενοδοχείου στη Σαντορίνη αντί 28 εκατ. ευρώ

4:16 μμ

Παγιδευμένη η Αθήνα στον… ιστό του Ζελένσκι

4:02 μμ

Αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα Σαμαρά

3:58 μμ

Να μιλάει ο Βάζελος για διαιτησία

3:44 μμ

Μας ξεφτιλίζει ο Ζελένσκι και εμείς τον στηρίζουμε…

3:31 μμ

Μουρίνιο κατά Τουρκίας στο ΕΔΑΔ για τις πειθαρχικές κυρώσεις

3:20 μμ

Πιέσεις στις τράπεζες, στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο

3:15 μμ

Στο μικροσκόπιο μελίσσια για τη φωτιά στο Άλσος Βεΐκου

3:04 μμ

Παραπλανητική ενημέρωση της ασφαλιστικής εταιρείας ΝΝ Hellas για τις αυθαίρετες αυξήσεις ασφαλίστρων στα ισόβια συμβόλαια υγείας

2:57 μμ

Συλλήψεις και έλεγχοι σε οικισμούς των Αχαρνών

2:41 μμ

Πυρά Στάρμερ κατά Μασκ για παρέμβαση στη βρετανική πολιτική σκηνή

2:36 μμ

Ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του ο Λεάο

2:20 μμ

Άρειος Πάγος: Τέλος στους «φουσκωμένους» τόκους των δανείων Κατσέλη

2:14 μμ

Λιγότερη ψυχαγωγία, περισσότερη γνώση: Η νέα σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο – Τι δείχνουν τα δεδομένα για την Ελλάδα

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές