Ακίνητα: Πού ανεβαίνουν τιμές πώλησης και ενοικίασης σπιτιών στην Ελλάδα

Αίθουσα Σύνταξης

19 Απριλίου 2022, 12:49 μμ
Share

Σημαντικές αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη τη χώρα καταγράφει έρευνα της Spitogatos. Ποιες είναι οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές στην Αθήνα. Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη.

Τη συνολική εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας αποτύπωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos (SPI) που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

«Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε η έντονα ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης πανελλαδικά. Στις ιστοσελίδες του δικτύου μας είδαμε περισσότερες αγγελίες, περισσότερους ενεργούς χρήστες και πολύ περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος σε σχέση με πέρσι», σημείωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών για το 1o τρίμηνο του 2022 – σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021 –  σημειώθηκαν στον Νομό Λάρισας (13,7%), Τρικάλων (7,7%) και Λευκάδας (7,5%), και στα Νότια Προάστια της Αθήνας (7,0%).

Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας έλαβαν χώρα στα Βόρεια (11,1%) και Ανατολικά Προάστια της Αθήνας (9,3%), στην υπόλοιπη Αττική (9,3%), και στους νομούς Χανίων (7%) και Φθιώτιδας (6,8%).

Αττική: Αύξηση τιμών που επιβεβαιώνει τη γενικότερη τάση ανάκαμψης

Η πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Αττική οδηγεί τη γενικότερη αυξητική τάση. Ενδεικτικά, οι περιοχές του λεκανοπεδίου στις οποίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατά το α’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους είναι το Νέο Φάληρο (27,6%), η περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (18,2%), τα Ιλίσια (16,9%) και οι περιοχές Βριλήσσια (16,6%) και Σεπόλια-Λόφος Σκουζέ (16%).

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης εντοπίζονται ξανά εκτός αστικών κέντρων, υπογραμμίζοντας την τάση αποκέντρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζεται στις Αχαρνές (17,8%), στη Φιλοθέη (17,7%), στο Νέο Ψυχικό (16,9%), στη Νέα Μάκρη (16,8%) και στην Αρτέμιδα (16,5%).

Όσον αφορά στις μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, αυτές καταγράφονται σε περιοχές του Πειραιά όπως το Πέραμα (-8,5%) αλλά και της Ανατολικής Αττικής όπως η Παιανία (-3,6%). Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζονται σε Κορωπί (-4,3%) και Αττική (-3%).

«Το real estate έχει συνήθως μια υστέρηση στην αντίδρασή του και στη δημιουργία νέων ισορροπιών, οπότε η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν έχουν αφήσει κάποιο αρνητικό αποτύπωμα στα δεδομένα των ιστοσελίδων του δικτύου μας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Προσωπική μου εκτίμηση ωστόσο, είναι ότι λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, των αυξημένων κοινοχρήστων κλπ, θα επιβραδυνθεί η αυξητική πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τις τιμές των ενοικίων», πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας στην Αθήνα

Οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κι ενοικίαση κατοικίας στην Αθήνα κατά το α΄ τρίμηνο του 2022 εντοπίζονται κυρίως στα Νότια Προάστια και σε σημεία του κέντρου της Αθήνας, που είναι δημοφιλή για ενοικίαση και πώληση.

Συγκεκριμένα, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στο λεκανοπέδιο είναι, μεταξύ άλλων, η Βουλιαγμένη και η Βούλα, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, το Παλαιό Ψυχικό, ο Άλιμος και το Ελληνικό. Στις οικονομικότερες περιοχές για αγορά κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι η Αγία Βαρβάρα, το Κερατσίνι και η περιοχή Ταμπούρια – Αγία Σοφία στον Πειραιά.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές