fbpx

Αλ. Τσίπρας: Η προοδευτική κυβέρνηση δεν θα σας αφήσει εκτεθειμένους στους Πάτσηδες

0 128

Στη Φιλύρα Τρικάλων συναντήθηκε με κτηνοτρόφους σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας.

Στη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους στη Φιλύρα άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής και την αισχροκέρδεια, όπως και με το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς.

«Για τον κόσμο της παραγωγής, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, το δίλημμα πλέον είναι υπαρξιακό, διότι το κόστος της παραγωγής καθιστά απολύτως ασύμφορο το να μένουν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο και να παράγουν», είπε, σημειώνοντας ότι αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, όπου απασχολούνται 120.000 οικογένειες αποκλειστικά.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην «τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών στις ζωοτροφές, που οδηγεί χιλιάδες κτηνοτρόφους να μειώσουν τα κοπάδια τους για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Εξήγησε δε, ότι αυτή η κατάσταση επιδεινώνει συνολικά την ελληνική οικονομία, διότι όπως είπε «η μείωση της παραγωγής εγχώριου γάλακτος έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και άρα οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στο εμπορικό ισοζύγιο είναι εξίσου σημαντικές».

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κόσμου.
«Όταν οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί για τις μονάδες παραγωγής και οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές επάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι στο απροχώρητο», είπε και αναφέρθηκε ειδικά στην τεράστια απόκλιση τιμών παραγωγού – τιμών καταναλωτή, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές που δίνει ο παραγωγός από το χωράφι με τις τιμές που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι μεσοσταθμικά είναι 300% η διαφορά».

Και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για μια σειρά αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στην Ε.Ε., αναφέροντας ενδεικτικά: «Είμαστε η χώρα της Ε.Ε. με την υψηλότερη τιμή στην αντλία της βενζίνης, με την υψηλότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα και την ίδια ώρα, η χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα».

Μεγάλη ληστεία με διπλή αισχροκέρδεια
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για δύο μορφές αισχροκέρδειας: «Η ιδιωτική αισχροκέρδεια που βιώνετε στο πετσί σας σε συνδυασμό με την κρατική αισχροκέρδεια, διότι κρατώντας η κυβέρνηση σταθερά τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ που είναι έμμεσοι φόροι, δημιουργεί υπερέσοδα στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει κάποιες προεκλογικές παροχές και κάποιες επιδοτήσεις, τις οποίες, στοχευμένα, δίνει για να κρατούν σταθερά υψηλά τις τιμές οι πάροχοι της ενέργειας, η ΔΕΗΔΕΗ +1,37% και οι άλλες επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ και τα διυλιστήρια».

«Αυτό που συντελείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια μεγάλη ληστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια πολιτική που έχει στόχο να κερδίζουν οι λίγοι και οι ισχυροί και να χάνει η μεγάλη πλειοψηφία».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης για τους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα, τη διαμόρφωση ασπίδας προστασίας για τον κόσμο της παραγωγής, για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και βεβαίως διαρθρωτικές αλλαγές που θα κοιτάξουν στην επόμενη ημέρα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. «Μια προοδευτική κυβέρνηση θα θεσπίσει το αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, θα υλοποιήσει το πλαφόν στο αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, δηλαδή ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να πληρώνει την κιλοβατώρα στην τιμή που πλήρωνε πριν έρθει η κρίση και θα μηδενίσει τον ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στις ζωοτροφές».

Και πρόσθεσε: «Μια προοδευτική κυβέρνηση δεν θα σας αφήσει μόνους σας απέναντι στους ‘Πάτσηδες’ που θέλουν να σας λεηλατήσουν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόβλημα ιδιωτικό χρέος-πλειστηριασμοί, λέγοντας ότι δεν αφορά μονάχα τον αστικό κόσμο, τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, αφορά και τον αγροτικό κόσμο, θυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη και μακρά ιστορία από την περίοδο της χρεοκοπίας της Αγροτικής Τράπεζας, με τις υποθηκευμένες αγροτικές γαίες».

«Υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, από τον νόμο Κατσέλη, που προστάτευσε την πρώτη κατοικία μέχρι το 2020, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε αυτόν τον νέο πτωχευτικό νόμο» και αναφέρθηκε στο αίτημα του «να υπάρξει άμεση αναστολή κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, αγροτικής γης και επαγγελματικής στέγης μέχρι τις εκλογές».

Τέλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος. «Έχουμε σχέδιο. Να προστατεύσουμε τον ιδιοκτήτη, την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη. Και να δώσουμε τη δυνατότητα βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν την περιουσία τους. Να ξέρει λοιπόν ο ελληνικός λαός ότι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, της αναδιανομής του πλούτου, υπάρχει σχέδιο προστασίας και να γνωρίζετε πάρα πολύ καλά κι εσείς αλλά και οι συντοπίτες σας εδώ, ότι δεν θα σας αφήσει μια προοδευτική κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος, μόνους σας απέναντι στους ‘Πάτσηδες’, τους αετονύχηδες που θέλουν να σας λεηλατήσουν».

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More