Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Αντικοινωνικά όργανα καταστολής και άσκησης βίας; Όχι πια!

0 9

Βλέπαμε τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από τα επεισόδια κατά των πλειστηριασμών αλλά προφανώς δεν τα καταλαβαίναμε. Εστιάζαμε στους… διάσημους (τον Λαφαζάνη ή  την Κωνσταντοπούλου) και χάναμε την ουσία. Γιατί η ουσία ήταν η αστυνομία. Τα υπόλοιπα ήταν μόνο η επιφάνεια.

Και όπως φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, κάτι πολύ πιο βαθύ και απείρως πιο ουσιαστικό συνέβαινε στις συμπλοκές εκείνες χωρίς να μπορεί να καταγραφεί στον τηλεοπτικό ή φωτογραφικό φακό. Η επαφή της αστυνομίας «με τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τους φτωχούς ανθρώπους, ανθρώπους του μόχθου που αδυνατούν να πληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις» (στα εισαγωγικά απόσπασμα από δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΠΟΑΣΥ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων) διάβρωνε την σκληρότητα των οργάνων νόμιμης βίας του κράτους και παράλληλα τους αφύπνιζε: «η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα με την καταστολή. Δεν λύνονται τα προβλήματα έτσι, είναι η άποψη μας». Παράλληλα ο γγ, κ. Παπατσίμπας, μας γνωστοποίησε (σε χθεσινές δηλώσεις του σε τουλάχιστον δύο μέσα) ότι «οι αστυνομικοί είναι κατηγορηματικά αντίθετοι και διαφωνούν με τον άχαρο και αντικοινωνικό ρόλο που τους φέρνει αντιμέτωπους» με όλους τους παραπάνω που με τέτοιο λυρισμό και ευαισθησία περιέγραψε («τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, φτωχούς ανθρώπους, τους ανθρώπους  του μόχθου»).

Και κάπως έτσι αποκτήσαμε όργανα άσκησης βίας με κρίση, ταξική συνείδηση και ευαισθησίες. Ιδού η απόδειξη: «η διαταγή για τη φύλαξη συμβολαιογραφικών γραφείων αποτελεί μείζον ζήτημα της επικίνδυνης χρησιμοποίησης αστυνομικών δυνάμεων για την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής που δεν πλήττει μόνο όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους αλλά έχει και αρνητικές παρενέργειες σε όλη τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας».

Και το καλύτερο: «η κυβέρνηση επιστρατεύει την Ελληνική Αστυνομία για να εφαρμόσει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που, πέραν όλων των άλλων, φέρνει σε ευθεία αντίθεση τους αστυνομικούς με ολόκληρη την κοινωνία».

Τι συμπεραίνουμε από τα παραπάνω; Ότι οι αστυνομικοί δεν θέλουν τον -αντικοινωνικό- ρόλο του… μπάτσου. Ο γγ περιγράφει ακριβώς τον ρόλο που επιθυμούν –χρεώνοντάς τον βέβαια σε εμάς, τους πολίτες: «Οι πολίτες θέλουν να τους προστατεύει (εννοεί η αστυνομία) από τους ληστές, τους κακοποιούς, τους εμπόρους ναρκωτικών».

Όχι καταστολή και αντιλαϊκά μέτρα. Μόνο ασφάλεια και ηθική. Η τάξη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μια ιδέα θα ήταν, παράλληλα με την προστασία μας από τους ληστές, τους κακοποιούς και τους εμπόρους ναρκωτικών, να διανέμουν κατ’ οίκον τα διάφορα επιδόματα και μερίσματα στους δικαιούχους. Υπάρχει τίποτα πιο φιλολαϊκό για το προφίλ των παρεξηγημένων αστυνομικών;

Υ.Γ. Κύριε Παπατσίμπα μου, μήπως να μας αφήνατε και λίγο… απροστάτευτους από τους εμπόρους ναρκωτικών γιατί προφανώς θα τους χρειαστούμε με αυτά που ζούμε.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More