Αντίθετοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στην έκδοση συναινετικών διαζυγίων από συμβολαιογράφους

Αίθουσα Σύνταξης

8 Ιουνίου 2017, 4:12 μμ
Share

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ανήρτησε σήμερα ειλημμένη απόφασή της, με την οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του δικηγορικού σώματος στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι η έκδοση των συναινετικών διαζυγίων θα γίνεται από τους συμβολαιογράφους και όχι από τα δικαστήρια.

Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στην απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι η μεταφορά της έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων από τα δικαστήρια στους συμβολαιογράφους, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και επομένως δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, παρ’ όλα αυτά δημιουργεί 8 κρίσιμα συνταγματικά και νομικά ζητήματα.

Η Ολομέλεια επισημαίνει ότι με την επίμαχη ρύθμιση τίθεται ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αντίθεσης με το ενωσιακό κεκτημένο ενώ, επιπροσθέτως, «εγείρονται σοβαρά δικαιοπολιτικά, ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα, που δεν επιτρέπουν τη νομοθέτησή της».

Μεταξύ των 8 λόγων για τους οποίους η Ολομέλεια εκφράζει την αντίθεσή τους στην επίμαχη ρύθμιση είναι ότι, αν εκδίδεται το συναινετικό διαζύγιο από συμβολαιογράφο, γεννάται ο κίνδυνος να μην αναγνωρίζεται αυτόματα από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ παραμένει αδιευκρίνιστη η δυνατότητα προσβολής της συμβολαιογραφικής πράξης όταν υπάρχουν ελαττώματα στη βούληση των συζύγων.

Ακόμη, επισημαίνεται στους 8 λόγους, ότι η εν λόγω ρύθμιση θέτει ζήτημα μη συμβατότητάς της με τα άρθρα 26, 94, 2 και 96 του Συντάγματος, ενώ η λύση του γάμου με συμβολαιογραφική πράξη «καταλήγει σε σύγχυση και πλήρη σύμπτωση του γάμου με το σύμφωνο συμβίωσης ετεροφύλων».

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές