fbpx

Η ομοσπονδιακή Ευρώπη του Barroso (upd)

0 68

Για τα περισσότερα ανοιχτά ευρωπαϊκά μέτωπα μίλησε ο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, παρουσιάζοντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το σχέδιο της Κομισιόν για την τραπεζική ενοποίηση στην Ε.Ε.

Στην ομοσπονδιοποίηση των κρατών της Ευρώπης και όχι στη δημιουργία ενός υπερ-κράτους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, κατά τη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου για την τραπεζική ενοποίηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μια ομοσπονδία κρατών προαπαιτεί την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών με την Κομισιόν να υποβάλλει σχετικό προσχέδιο το ερχόμενο φθινόπωρο για πιθανές αλλαγές στις συνθήκες.
Ο Barroso υπογράμμισε την ανάγκη μιας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης και την πορεία προς μια δημοσιονομική ένωση. Αναφορικά με την τραπεζική ένωση, τόνισε την αναγκαιότητα μιας ενιαίας αρχής επιτήρησης που θα ελέγχεται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου γενικότερα θα πρέπει να ενισχυθεί. Η ΕΚΤ έχει καθήκον την αποκατάσταση της ακεραιότητας στη νομισματική πολιτική και οι αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η προτεινόμενη τραπεζική ένωση περιλαμβάνει τρία στάδια:
1)Η ΕΚΤ αναλαμβάνει το ρόλο της εποπτείας όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης και άλλων τραπεζών στην ΕΕ ευρύτερα
2)Δημιουργία ενός ταμείου για τις προβληματικές τράπεζες
3)Ένα σχήμα προστασίας των καταθέσεων των πολιτών στην Ευρωζώνη

Όπως είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος ‘χρειαζόμαστε νέο τρόπο σκέψης. Από την αρχή της κρίσης είδαμε ότι οι αγορές είναι ισχυρότερες από τις επιμέρους χώρες και οι τελευταίες δεν μπορούν να αντιστρέψουν μόνες τους την πορεία των γεγονότων.

Είμαστε σε μια φάση μετάβασης και αυτό απαιτεί να πάρουμε αποφάσεις. ρέπει να δεχθούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, και αυτό απαιτεί πραγματική αλληλεγγύη.

Αυτό που παρουσιάζω σήμερα είναι μια αποφασιστική συμφωνία για την Ευρώπη. Δεν είναι αποδεχτό να παρουσιάζουμε τις συνόδους Κορυφής σαν αγώνες πυγμαχίας.

Οι αδύναμες χώρες δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολία για το ότι είναι δεσμευμένες στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, αλλά και οι ισχυρές χώρες δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολίες για τη δέσμευση τους να παρέχουν αλληλεγγύη.

Για να αποκτήσουμε ανάπτυξη πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, πρέπει να ρίξουμε τα τείχη εκεί που υπάρχουν ακόμα’.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τις νέες εξουσίες της ΕΚΤ
Οι σημερινές προτάσεις για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας (ΕΜΕ) των τραπεζών της ευρωζώνης αποτελούν σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο νέο ενιαίο μηχανισμό, η τελική ευθύνη για συγκεκριμένα εποπτικά καθήκοντα που συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλων των τραπεζών της ευρωζώνης θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι εθνικές εποπτικές αρχές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την καθημερινή εποπτεία και την προετοιμασία και εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΚΤ.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει σήμερα να εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ενιαίο εγχειρίδιο για την εποπτεία, ώστε να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς και να εξασφαλιστεί η συνοχή της εποπτείας των τραπεζών στις 27 χώρες της ΕΕ.
Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν έως το τέλος του 2012 τους κανονισμούς που προτείνονται σήμερα, σε συνδυασμό με τα άλλα τρία συστατικά στοιχεία της ολοκληρωμένης «τραπεζικής ένωσης» – το ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων υπό μορφή κεφαλαιακών απαιτήσεων (βλ. IP/11/915), το εναρμονισμένο καθεστώς προστασίας των καταθέσεων (βλ. IP/10/918) και το ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση (βλ. IP/12/570).
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More