Bloomberg: Βοσνία – Ερζεγοβίνη καθεστώς χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ

Αίθουσα Σύνταξης

6 Δεκεμβρίου 2022, 3:27 μμ
Share

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν να χορηγήσουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθεστώς χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ ακόμη και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η κίνηση, η οποία αποτελεί βήμα στη μακρά πορεία προς την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους του μπλοκ των 27 χωρών, απαιτεί ομοφωνία όλων των κρατών – μελών, θα αποτελούσε τεράστια ώθηση για την πολύπαθη βαλκανική χώρα, που παλεύει ακόμη με την κληρονομιά των πολέμων της δεκαετίας του ’90.

Ο πόλεμος στη χώρα έληξε το 1995 (οριστικά αρχές του 1996), με τη Συμφωνία του Ντέιτον, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί ομόσπονδο κράτος αποτελούμενο εκ δύο ανταγωνιστικών οντοτήτων-συνιστωσών, της κυριαρχούμενης από τους Σερβοβόσνιους “Σερβικής Δημοκρατίας” και της “Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης”, γνωστής ως Μουσουλμανο-Κροατικής Ομοσπονδίας, στην οποία κυριαρχούν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Κροατοβόσνιοι.

Οι δύο συνιστώσες της χώρας βρίσκονται σε αντιπαράθεση για ζητήματα από τον όγκο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μέχρι τον κρατικό προϋπολογισμό και το ζήτημα της γης, έχοντας ωστόσο αποφύγει να φτάσουν με εμφύλια ένοπλη αντιπαράθεση.

Η ΕΕ καταφέρνει να εξασφαλίζει την καταπράυνση της έντασης μέσω της προοπτικής της ένταξης στις τάξεις της, η οποία όμως έχει καθυστερήσει από την αργή πρόοδο της Βοσνίας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Η Zeljka Cvijanovic, εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων στην τριμελή Προεδρία της χώρας, ανέφερε την Τρίτη ότι η χορήγηση της ιδιότητας της υπό ένταξη χώρας από την ΕΕ “θα δώσει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή ότι κανείς δεν μένει πίσω”.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, χώρας που όπως και η Βοσνία ήταν ομόσπονδη χώρα της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, ανέφερε ότι “είναι μόνον θέμα χρόνου το πότε θα ληφθεί η πολιτική απόφαση” για το καθεστώς της Βοσνίας σε σχέση με την ΕΕ.

Η Σλοβενία τάσσεται υπέρ και πιέζει προς την κατεύθυνση της λήψης της σχετικής απόφασης ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές