BofA: Ευάλωτες οι ελληνικές μετοχές στην επιβράδυνση της Κίνας 

Αίθουσα Σύνταξης

20 Οκτωβρίου 2021, 9:20 πμ
Share

Σε πλήρη αντίθεση με την επιτάχυνση της δραστηριότητας σε πολλές οικονομίες, η Κίνα οδεύει προς μία ταχύτατη επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπως εκτιμά η Bank of America. Αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και σε άλλα χρηματιστήρια τα οποία είναι ευάλωτα, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό. 

Πιο αναλυτικά, η ανάλυση συσχέτισης των μετοχών των Αναδυόμενων Αγορών την οποία διενήργησε η BofA, υποδηλώνει ότι κυκλικοί κλάδοι όπως τα βασικά υλικά, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά τείνουν να κινούνται παράλληλα με τον κινεζικό κύκλο χαλάρωσης και είναι πιθανό να συνεχίσουν να υφίστανται πίεση.

Αντίθετα, όπως είναι αναμενόμενο, οι αμυντικοί κλάδοι όπως τα οικιακά προϊόντα, η υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και τα ποτά, από την άλλη πλευρά, δεν είναι ευαίσθητοι στην κινεζική πολιτική.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Χιλή και η Αργεντινή, καθώς και οι χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Τσεχία και η Πολωνία, κατατάσσονται ψηλά στην κλίμακα ευαισθησίας, ενώ η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη βρίσκονται στο άλλο άκρο του φάσματος, επισημαίνει η BofA.

Όπως μάλιστα παρατηρεί η αμερικάνικη τράπεζα, οι μετοχές σε Ελλάδα, Χιλή, Ρωσία, Τσεχία και Πολωνία τείνουν να υποχωρούν όταν η Κίνα προχωρά σε σύσφιξη της πολιτικής της.

Σε ότι πάντως αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, ο δείκτης p/e διαμορφώνεται στο 12,8x σύμφωνα με την BofA, ενώ η μερισματική απόδοση στο 6,5%. Εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν φέτος κατά 23,6% και το 2022 κατά 17%. Παρόλο που οι κυκλικοί κλάδοι επωφελούνται από τις μακροπρόθεσμες κεφαλαιουχικές δαπάνες, τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πρωτοβουλίες για την απανθρακοποίηση, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν το πιθανό σοκ της ζήτησης που θα προέλθει από την Κίνα πριν αυξήσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους, είτε ότι αφορά τις κινεζικές μετοχές είτε στις αγορές που έχουν υψηλή συσχέτιση με τον οικονομικό κύκλο της χώρας, καταλήγει η BofA.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές