fbpx

BofΑ: Πλησιάζει μεγάλη βουτιά στις ευρωπαϊκές μετοχές

0 117

“Αρκούδα” για τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμένει η Bank of America ενημερώνοντας πως έρχεται ισχυρή βουτιά για αυτές, προβλέποντας πως η ύφεση παραμένει πιθανό σενάριο και θα χτυπήσει έντονα τις αγορές.

Η BofA, η οποία είναι αρνητική για την Ευρώπη εδώ και πολλούς μήνες, προβλέποντας επίμονα ισχυρό sell-off και χάνοντας έτσι το σημαντικό ράλι και τη δυναμική υπεραπόδοση που έχουν σημειώσει οι μετοχές της περιοχής το τελευταίο διάστημα, βασίζει την πρόβλεψή της στην επίδραση της σκληρής νομισματικής σύσφιξης που έχει σημειωθεί από το 2022 και η οποία θα αρχίσει να γίνεται αισθητή στην οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει στην έκθεση ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής, οι ελπίδες ήπιας προσγείωσης της οικονομίας πολλαπλασιάζονται, ωστόσο οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν υψηλοί δεδομένης της καθυστερημένης επίδρασης της σκληρής νομισματικής σύσφιξης. Εάν σημειωθεί ύφεση, οι μετοχές είναι απίθανο να αποφύγουν τη βουτιά, δεδομένης της απότομης υποβάθμισης των κερδών ανά μετοχή και της διεύρυνσης των risk premia. Έτσι, η BofA παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές, βλέποντας sell-off της τάξης του 20% έως το β’ τρίμηνο, και παραμένει underweight στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών, ενώ στο β’ εξάμηνο αναμένει ισχυρό ράλι 20% λόγω της βελτίωσης μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η BofA, οι αυξανόμενες ελπίδες για μια ήπια προσγείωση είναι πιθανό να πέσουν σε τοίχο: η αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής ανάπτυξης της παραγωγής, της ανάκαμψης του PMI της ζώνης του ευρώ και των ΗΠΑ, του ανοίγματος της Κίνας, της χαλάρωσης του πληθωρισμού και της εξασθένισης της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει ότι αν και πολλοί αντίθετοι άνεμοι έχουν υποχωρήσει, οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν αυξημένοι, καθώς η επιθετική νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες το περασμένο έτος αρχίζει να επιβαρύνει την οικονομία καθώς τώρα θα αρχίσει να εκδηλώνεται το πραγματικό μέγεθος της επίπτωσης.

Συνήθως, όπως εξηγεί, η νομισματική σύσφιξη επηρεάζει το μομέντουμ της ανάπτυξης με καθυστέρηση περίπου 10 μηνών, και αυτό υποδηλώνει πως θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες. Η BofΑ βλέπει ήδη αυξανόμενα σημάδια πίεσης που σχετίζονται με τη σύσφιξη στο σύστημα, και συγκεκριμένα στην αγορά στέγασης στις ΗΠΑ, στη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών και στη σημαντική επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς χρήματος με τρόπους που συνήθως παρατηρούνται μόνο σε ύφεση και που υποδεικνύουν νέα πτώση για τους δείκτες PMI της ζώνης του ευρώ και των ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι εάν η αγορά θα μπορέσει να “ξεπεράσει” χωρίς κάποιο σοκ την επόμενη ύφεση της οικονομίας. Ορισμένοι πελάτες της BofA, όπως σημειώνει, εξέφρασαν την ελπίδα ότι ακόμη και αν επέλθει ύφεση, η αγορά μετοχών θα μπορούσε να κινηθεί αλώβητη, ειδικά εάν η ύφεση είναι σύντομη και ρηχή και συνοδεύεται από ανανεωμένη χαλάρωση της πολιτικής της Fed.

Ωστόσο, όπως τονίζει η BofA, εάν η σκληρή νομισματική σύσφιξη που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος οδηγήσει πραγματικά τις ΗΠΑ σε ύφεση, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της, η αγορά είναι απίθανο να αποφύγει μια σημαντική βουτιά, καθώς η ύφεση θα οδηγούσε σε: (α) σημαντικές υποβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή των εταιρειών (με τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις της BofA να δείχνουν προς περίπου 20% πτώση στα EPS), και (β) διεύρυνση του risk premium των μετοχών (αξιόπιστος δείκτης της εξασθένησης της ανάπτυξης).

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι αυτό το διπλό “χτύπημα” θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από την ώθηση που θα δώσει η πτώση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων (δηλαδή το προεξοφλητικό επιτόκιο για τις μετοχές) λόγω της πιο ήπιας στάσης που θα υιοθετήσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Για να μπορέσουν οι αγορές απλώς να “ξεπεράσουν” μια ύφεση αλώβητες, η BofA τονίζει πως θα πρέπει να δούμε τα εξής να εκδηλώνονται:

(α) ένα αδύναμο περιβάλλον ανάπτυξης χωρίς απότομες υποβαθμίσεις των EPS ή εκτόξευση στα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia), ή

(β) την κατάρρευση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων που θα αντισταθμίσει πλήρως την πίεση από τα χαμηλότερα EPS και το υψηλότερο risk premium.

“Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι απίθανο να συμβούν, τονίζει η BofA. Κατά συνέπεια, αναμένει ότι η επερχόμενη ύφεση θα μεταφραστεί σε βουτιά 20% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 έως το δεύτερο τρίμηνο. Στο β’ εξάμηνο εκτιμά πως η Ευρώπη θα σημειώσει ράλι καθώς η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η BofA παραμένει underweight στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών και στις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης: η προσδοκία της για απότομη απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης, τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και τη διεύρυνση των πιστωτικών spreads συνάδει, όπως εξηγεί, με 15%+ υποαπόδοση για τις ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές έναντι αμυντικών και 10% υποαπόδοση της αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης.

Τα overweights της BofA είναι οι κλάδοι των τροφίμων και των ποτών και των φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ τα μεγάλα underweights είναι οι τράπεζες και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More