fbpx

BofA: Το ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές μετοχές έχει ξεπεράσει τα όρια

0 77

Στροφή 180 μοιρών έκανε η BofA ως προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, η οποία από τον Οκτώβριο του 2022 ήταν underweight και προειδοποιούσε για ισχυρά sell-offs, καθώς ισχυριζόμενη τώρα ότι το ξεπούλημα έχει ξεπεράσει τα όρια, αφού ο αντίκτυπος από τα αρνητικά νέα για την οικονομία έχει πλέον αποτιμηθεί πλήρως.

Όπως σημειώνει σε σημερινή της έκθεση, μετά από πτώση 19% από το ιστορικό υψηλό τον Ιανουάριο, ο δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κάτω από την πρόβλεψή της για το επίπεδο των 410 μονάδων, η οποία βασίζεται στις μακροοικονομικές υποθέσεις της ότι: (α) ο PMI της ζώνης του ευρώ θα υποχωρήσει από το τρέχον επίπεδο των 53,5 μονάδων στο 49 έως το τέταρτο τρίμηνο ως απάντηση στην εξασθένιση της στήριξης από το reopening της οικονομίας, την επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς χρήματος και το ενεργειακό σοκ από τη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας· και (β) η απόδοση του πραγματικού 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, δηλαδή το προεξοφλητικό επιτόκιο για τις παγκόσμιες μετοχές, θα αρχίσει να αντιστρέφει μέρος της πρόσφατης ανόδου, δεδομένου ότι, κατά την άποψή της, ο κύκλος σύσφιξης της Fed έχει πλέον πλήρως τιμολογηθεί. Αυτό θα βοηθήσει την αποτίμηση σε όρους P/E του Stoxx 600 να σταθεροποιηθεί, μετά από σχεδόν 40% πτώση από την κορύφωση της ανάκαμψης στα μέσα του 2020.

Η αμερικάνικη τράπεζα αποφάσισε έτσι να “γυρίσει” τη στάση της σε ουδέτερη από underweight, και όχι να γίνει overweight ακόμα, δεδομένου ότι ο κύριος καταλύτης για τη θετική δυναμική των τιμών των μετοχών είναι η επιτάχυνση του μομέντουμ της ανάπτυξης- και βλέπουμε λίγες πιθανότητες να συμβεί αυτό.

Η αυστηρότερη πολιτική της Fed θα αποδυναμώσει τον πιστωτικό κύκλο, υποδεικνύοντας τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης των ΗΠΑ και τη δυνατότητα για τον PMI να βρεθεί κάτω από το 52 (που είναι ο στόχος της BofA) έως το επόμενο τρίμηνο έτος, από το τρέχον 55). Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να συνεχίσουν να ανεβαίνουν εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρά την αποδυνάμωση της ανάπτυξης και την αυξανόμενη καταστροφή της ζήτησης.

Αυτό θα ασκούσε πίεση στις κεντρικές τράπεζες να δεσμευτούν ακόμη πιο επιθετικά από ό,τι τιμολογείται από τις αγορές. ‘Όσο [πιο έντονη η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σε ένα εύθραυστο μακροοικονομικό πλαίσιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η καταστροφή της ζήτησης να αποδειχθεί τελικά το κυρίαρχο θέμα, τονίζει η BofA.

Γενικότερα, η BofA παραμένει overweight στις μετοχές “ανάπτυξης” έναντι των μετοχών “αξίας”, ενώ είναι underweight στις τράπεζες. Τα ευαίσθητα στις αποδόσεις των ομολόγων κυκλικά assets, κινηθήκαν καλύτερα από την αγορά και έναντι των αμυντικών, δεδομένης της υποστήριξης από τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων. Κατά συνέπεια, παραμένουν ευάλωτα εάν η εστίαση της αγοράς μετατοπιστεί από τη διαταραχή της προσφοράς και τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην καταστροφή της ζήτησης και στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης, οδηγώντας τις αποδόσεις σε πτώση, όπως και αναμένει η BofA.

Οι προβλέψεις της αμερικάνικης τράπεζας για εξασθένιση του PMI των ΗΠΑ και της ευρωζώνης μεταφράζονται σε περίπου 10% υποαπόδοση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις μετοχές “αξίας” έναντι της “ανάπτυξης”, σε 8% υπεραπόδοση για μετοχές ποιότητας και 6% περαιτέρω υπεραπόδοση για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More