Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Bridging.gr: Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου “Γεφυρώνουν τις γενιές”

0 149

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου έχουν δημιουργήσει στο σχολείο τους μια κυψέλη επιχειρηματικότητας. Εδώ και τέσσερα συνεχόμενα χρόνια δίνουν το παρών, με αξιόλογες και πολυβραβευμένες επιχειρήσεις.

Εν μέσω πανδημίας και παρά τις αντιξοότητες δημιούργησαν μια νέα μαθητική εικονική επιχείρηση με στοιχεία καινοτομίας και έντονο κοινωνικό αντίκτυπο. Μετά από καταιγισμό ιδεών αποφάσισαν ότι αυτό που τους έλειψε κυρίως στη διάρκεια της πανδημίας ήταν η επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους και κυρίως με την τρίτη ηλικία, η οποία αποστασιοποιήθηκε κοινωνικά λόγω μέτρων. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα να μετατρέψουν την κρίση της πανδημίας σε γόνιμο πεδίο μάθησης και επικοινωνίας.

Η “Bridging” δεν είναι τηλεφωνική γραμμή στήριξης, ούτε αντικαθιστά τα ΚΑΠΗ και τις λέσχες φιλίας. Είναι ένα διαδικτυακό καφενεδάκι, όπου άτομα ηλικίας από 65 έως 100 ετών επικοινωνούν διαδικτυακά με τους εθελοντές ατομικά ή σε ομάδα, για να κουβεντιάσουν, να σχολιάσουν την επικαιρότητα. να παίξουν παιχνίδια γνώσεων και άλλα και, το κυριότερο, να μοιραστούν ιστορίες και εμπειρίες ζωής που θα καταγραφούν και θα αναπαραχθούν δημιουργικά. Κάποιες από αυτές μπορεί να αξιοποιηθούν επαγγελματικά. Έρευνες έδειξαν ότι η παραμονή των μοναχικών ατόμων στο κοινωνικό γίγνεσθαι βελτιώνει την ποιότητα και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Νίκο από την Ελευσίνα, που είναι 93 χρόνων και μίλησε για τη μοναξιά του, έδωσε στην ιδέα σάρκα και οστά. Οι επόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες, με την κυρία Πωλίνα, πρώην διευθύντρια του Ιπποκράτειου Λυκείου Κω, την κυρία Κατερίνα, χήρα καπετάνιου από την Άνδρο, τον κύριο Χαρίλαο από την Καρδίτσα, γκαλερίστα που θέλει να μοιραστεί την αγάπη του για την τέχνη με νέους, την κυρία Βούλα από τη Νέα Πέραμο, τον κύριο Γιάννη από τον Ασπρόπυργο, τον παππού Νίκο, αμπελουργό από τη Σάμο, την κυρία Όλγα, ηθοποιό, μία από τους φιλοξενούμενους στο γηροκομείο Πειραιά επιβεβαίωσαν και διαμόρφωσαν το πλαίσιο της επιχείρησής τους. “Είμαι χαρούμενη που θα μοιραστώ την ιστορία μου με την ομάδα “Bridging””, δηλώνει η κυρία Όλγα.

“To brandname προέκυψε χωρίς πολλή σκέψη…”, δηλώνει ο μαθητής Κωνσταντίνος Μπορμπόκης, Διευθυντής Marketing της επιχείρησης (φωτογραφία). “Το ζητούμενο για μας ήταν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ευαίσθητης τρίτης ηλικίας που απομονώθηκε ξαφνικά, με τη νέα γενιά που εν μέσω εγκλεισμού έχασε την επαφή με γιαγιάδες και παππούδες. Έτσι, γεννήθηκε η εικονική επιχείρηση Bridging “Γεφυρώνοντας τις γενιές”. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας με την τεχνολογία ενεργοποίησαν το αίσθημα ευθύνης της “Bridging”, ώστε να αποδείξειστο target group ότι μπορεί να τα καταφέρει και να απολαύσει τη χαρά της επικοινωνίας”.

Η Φωτεινή Τσομκαλίδου, Dιευθύντρια Οικονομικών, δηλώνει ότι: “Η εικονική επιχείρηση προσφέρει μια υπηρεσία χαμηλού κόστους (low budget) και υψηλής ωφέλειας”. Ο Διευθυντής Παραγωγής Αχάντ Μοχάμμαντ επισημαίνει: “Η επιχείρηση αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες συσκευές smartphones, tablets, υπολογιστές αλλά και εφαρμογές (applications) που είναι διαδεδομένες και δεν έχουν κόστος χρήσης, όπως το viber, skype, messenger κλπ.” “Ωστόσο, το πιο σημαντικό όπλο μας είναι οι εθελοντές μας∙ είναι αυτοί που γεφυρώνουν τις γενιές.Επικοινωνώντας με θετική διάθεση «ανταλλάσσουν» τη χαρά της προσφοράς με την προσωπική τους εξέλιξη, που έρχεται πάντα όταν το παρελθόν συνδιαλέγεται με το σήμερα”, δηλώνει ο Γεράσιμος Νικολάου, Διευθυντής HR.

Κάντε κλικ στο link https://jagreece.org/promovoting/
και ψηφίστε το Bridging ως μαθητική εικονική επιχείρηση της χρονιάς

“Η καινοτομία της επιχείρησης έγκειται στο γεγονός ότι συγκεντρώνει, αξιολογεί και συνδυάζει τις ανάγκες των μελών-πελατών για επικοινωνία με την αντίστοιχη διαθεσιμότητα των εθελοντών της, με έξυπνο και απλό τρόπο, μέσω της ιστοσελίδας της. Εάν έχει δυσκολία ο ίδιος ο πελάτης να έρθει σε επαφή με τα μέλη της επιχείρησης, μπορεί να το κάνει ο φροντιστής του. Δημιουργείται έτσι μια σταθερή σχέση αξίας μεταξύ των εθελοντών και των πελατών και όχι μια περιστασιακή βοήθεια όπως συμβαίνει στις γραμμές ψυχολογικής στήριξης”, δηλώνει ο Βαγγέλης Κατσούρης από το Tμήμα Marketing.

“Λόγω της ιδιαιτερότητας της επιχείρησης να προσελκύει άτομα που δεν έχουν ευχέρεια στη χρήση των νέων μέσων, αλλά και λόγω των αυξημένων περιοριστικών μέτρων στη Δυτική Αττική όπου βρίσκεται το σχολείο, έχει δοθεί έμφαση έμφαση στην προώθηση της επιχείρησης μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών και διαδικτυακών συναντήσεων, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, δηλώνουν οι υπεύθυνοι καθηγητές Γεωργία Γιωτοπούλου και Γεώργιος Βολοβότσης, οι οποίοι ενθαρρύνουν, καθοδηγούν, εμψυχώνουν και διαμεσολαβούν.

Η επιχείρηση έχει ήδη συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό μεμονωμένων μελών από όλη την Ελλάδα, αλλά και ομαδικές εγγραφές από το Γηροκομείο Πειραιά και όμορους Δήμους. “Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι δηλώσεις των μελών, των συνεργατών και η λειτουργία του word of mouth. Η μεγαλύτερη επιβράβευση έρχεται κάθε φορά που ανεβαίνει ένα νέο βίντεο από μέλος ή συνεργάτη σχετικά με τη θετική του εμπειρία από την εμπλοκή του με την Bridging “Γεφυρώνοντας τις γενιές””, τονίζει η Γεωργία Γιάρτσεβα από το Tμήμα Marketing.

“Μέσα από την ανάπτυξη της επιχείρησης στο πλαίσιο του «ευ αγωνίζεσθαι», υπάρχει η φιλοδοξία να αποτελέσει εφαλτήριο αξιοποίησης μελλοντικών επαγγελματικών ευκαιριών, ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας και επαγγελματισμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό”, δηλώνουν οι μαθητές μέλη της.

“Γι’ αυτό η Bridging “Γεφυρώνοντας τις γενιές” αξιοποιεί όχι μόνο ένα ισχυρό δίκτυο πρεσβευτών ανά τον κόσμο, αλλά και τις επαφές της με θεσμικούς φορείς, ώστε να αντλήσει χρηματοδότηση από προγράμματα υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού”, δηλώνει η σύμβουλος κυρία Γεωργία Δημητροπούλου, από τον όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, που μεταφέρει τον τεχνοκρατικό τρόπο σκέψης και τον μεθοδικό τρόπο δράσης με ενθουσιασμό.

“Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να στηρίζω την “Bridging” τόσο προσωπικά, όσο και από τους οργανισμούς στους οποίους μετέχω. Τα στελέχη της θέτουν εύστοχα γερά θεμέλια σε μια γέφυρα επικοινωνίας που στόχο έχει να φέρει κοντά μεγάλους και μικρούς”.
Δανάη Μπεζαντάκου, Navigator Consultance

Η επιχείρηση αποτελείται από 15 μαθητές/στελέχη. Στο τμήμα Marketing/Πωλήσεων συνεργάζεται η Άννα-Γεωργία Χατζημάρκου μαθήτρια του 2ου ΓΕ.Λ. Κω, η οποία δηλώνει: “Είμαι πολύ χαρούμενη που γνωρίζω ηλικιωμένους ανθρώπους μέσω της “Bridging”, που μου προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές, το απόσταγμα της πείρας τους και τις αποθησαυρισμένες γνώσεις τους”.

“Καταπληκτική ιδέα! Είμαι εθελόντρια πλέον και της “Bridging”
Ευανθία Τσέγκου, εθελόντρια του YES Forum

“Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου με την καθοδήγηση φωτισμένων δασκάλων πήραν την απόφαση να δράσουν με τρόπο ουσιαστικό και γόνιμο μέσα στην πανδημία. Να γεφυρώσουν τις γενιές. Να βγάλουν καλό μέσα από το κακό. Να μην αφήσουν τον ιό να νικήσει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μάθημα ζωής. Τους ευχαριστούμε.”
Μαρία Δ. Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ

Κύριοι συνεργάτες και υποστηρικτές είναι η κυρία Μπεζαντάκου από την Navigator Shipping Consultance, το YES Forum, το i for U, ο κύριος Τσίγκος Δημήτριος από το S, το ΠΑΔΑ, το Σ.Κ.Ε.Π. Αποτυπώματα, η κυρία Μαρία Κικέ από τη “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Κω, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, ο κύριος Τσίγκος Βασίλειος από την TS Consulting, το ΠΑΚΠΑ Δήμου Ελευσίνας, η εταιρία Orphee Beinoglou, ο κύριος Κατσούρης Κωνσταντίνος (ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ TOURS), η Afisso.gr (ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ GRAPHICS), το βιβλιοπωλείο ΜΥΡΑΤ, το βιβλιοπωλείο ΓΡΑΦΗΜΑ.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Attica TV, οι εφημερίδες Θριάσιο, Επικαιρότητα, το Aspropyrgos News.

Η ομάδα
Τμήμα Παραγωγής: Μοχάμμαντ Αχάντ, Μαργαρίτης Λεωνίδας, Μαράτος Σταύρος
Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού: Νικολάου Γεράσιμος, Λαζαρίδης Γεώργιος, Ζερζελίδης Κωνσταντίνος
Τμήμα Οικονομικών: Τσομκαλίδου Φωτεινή, Τσάτσα Ελευθερία, Τριανταφυλλίδου Ελένη, Κωσταρά Βασιλική, Σιρινίδου Κλεαρέτη
Λειτουργεί Out of Sourcing
Τμήμα Marketing/Πωλήσεων: Μπορμπόκης Κωνσταντίνος, Κατσούρης Ευάγγελος, Γιάρτσεβα Γεωργία, Μαυρίδου Όλγα, Λυσαίος Παντελεήμων
Συνεργάτης της ομάδας στο τμήμα Marketing/Πωλήσεων η μαθήτρια Χατζημάρκου Άννα-Γεωργία (2ο ΓΕ.Λ. Κω)
Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιωτοπούλου Γεωργία, Βολοβότσης Γεώργιος
Εθελόντρια σύμβουλος: Δημητροπούλου Γεωργία

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More