fbpx

Candia Bank: Ο νέος τραπεζικός πόλος είναι εδώ

0 216

Με δύο συμβολικές γενικές συνελεύσεις στο Ηράκλειο και στα Χανιά, τέθηκε ο «θεμέλιος λίθος» για τη συγκρότηση ενός νέου τραπεζικού σχήματος που με ξεκίνημα από τις δύο μεγάλες κρητικές πόλεις φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως ο νέος πόλος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η είδηση είναι σημαντικότερη από το χώρο που κατέλαβε στα μέσα ενημέρωσης. Διότι σχεδόν μετά από πενήντα χρόνια – πρωτοπόρος ο Κωνσταντίνος Καψάσκης με την Τράπεζα Εργασίας – ένας τραπεζικός οργανισμός που βασίζεται σε χιλιάδες μετόχους- συνεταίρους είναι έτοιμος να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα.

Έτσι προχθες οι γενικές συνελεύσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων ενέκριναν τη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης κατά 98,7 εκατ. ευρώ και τη συνένωση των δυνάμεων των δύο ιδρυμάτων για την δημιουργία της Candia Bank, στην οποία δεν αποκλείεται σύντομα να προστεθούν και άλλα συνεταιριστικά τραπεζικά σχήματα της χώρας.

Ειδικότερα με το 99% των ψήφων  των εκπροσωπούμενων μετοχών, η γενική συνέλευση της Παγκρήτιας Τράπεζας ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών και έκδοση 78.966.680 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, μετά δικαιώματος ψήφου, παρέχοντας το δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς Μετόχους της Τράπεζας και με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε από τη Γενική Συνέλευση προκειμένου να προσδιορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας.

Εν συνεχεία και κατ’ εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε και όρισε την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών υπέρ το άρτιο, σε 1,25 ευρώ εκάστη.

Κατόπιν αυτών και με βάση τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας θα ανέλθει στο ποσό των 98.708.350 ευρώ (78.966.680 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές προς 1,25 ευρώ εκάστη).

Η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, θα ονομαστεί Candia Bank, ενώ η έδρα της πρόκειται να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Η σχέση ανταλλαγής με βάση τα όσα έχουν προβλεφθεί και μετά το split και την Αύξηση Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας θα διαμορφωθεί ως εξής: Σε κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, θα αντιστοιχούν 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνται κατά τρόπο αναλογικό.

Δήλωση Διοίκησης

Η Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας καλεί τους Μετόχους της να συμμετάσχουν δυναμικά στη μεγαλύτερη ιστορικά αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στηρίζοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη και επέκταση των εργασιών της, ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με την απόκτηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα – διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη – αλλά και την φιλική συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πόλου, ικανού να συνεισφέρει δυναμικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Τράπεζα εκσυγχρονίζεται, παρακολουθεί τις εξελίξεις και διαμορφώνει ένα διακριτό ρόλο στην αγορά, με σημαντική εξειδίκευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με γνώμονα το όφελος των πελατών, των Mετόχων και του προσωπικού της.

Επίσης χθες η έκτακτη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, ενέκρινε με ποσοστό 98,4% το από 13/4/2022 συμφωνητικό με την Παγκρήτια Τράπεζα, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας με την ονομασία “Candia Bank”.

Όπως δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, δημιουργείται ο 5ος πόλος, δηλαδή η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα, με ένα ενεργητικό που σε δύο χρόνια θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. “Θεωρώ ότι ήταν μία επιτυχημένη διαδικασία μέχρι σήμερα και είμαι ευτυχής που ολοκληρώνεται πολύ σύντομα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης, η κεντρική δίοικηση της νέας τράπεζας θα είναι στην Αθήνα και θα δημιουργηθούν παράλληλα δύο περιφερειακές διοικήσεις στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More