fbpx

Χάος στη Βρετανία: Έτσι θα μας καταντήσει ο Μητσοτάκης

H Μέκκα του φιλελευθερισμού δείχνει την κατάληξη των ανεξέλεγκτων ιδιωτικοποιήσεων

0 179

Το χάος που επικρατεί στη Μέκκα του φιλελευθερισμού, τη Βρετανία, λόγω των απανωτών χρεωκοπιών ιδιωτικών εταιρειών στην ενέργεια και ο κίνδυνος για χιλιάδες νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι τα πράγματα στα κράτη που οι υποδομές παραδόθηκαν ανεξέλεγκτα στους ιδιώτες. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, μετά το ξεπούλημα της ΔΕΗ και την εμπλοκή fund με «αμαρτωλό» παρελθόν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Η κατάρρευση της Avro, παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας σε 600.000 νοικοκυριά, είναι η τελευταία πράξη του δράματος που παίζεται τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία με πρωταγωνιστές τους ιδιώτες στην ενέργεια. Μη μπορώντας να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν επί χρόνια στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η μία μετά την άλλη βάζουν «λουκέτα» αφήνοντας στον αέρα πάνω από δυο εκατομμύρια καταναλωτές. Πρώτα ήταν η Utility Point και η People’s Energy, με πάνω από μισό εκατομμύριο καταναλωτές, που κατέβασαν ρολά στις αρχές του μήνα, για να ακολουθήσουν η PFP Energy και η Moneyplus τις προηγούμενες ημέρες. Η Avro ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» σε ένα αποτυχημένο μοντέλο υποτιθέμενης ανάπτυξης μέσω αφειδώς αποκρατικοποιήσεων και ακραίας επικράτησης των κανόνων της αγοράς από τη δεκαετία του 1980.

Νερό, ρεύμα, μεταφορές, επικοινωνίες, όποια υποδομή χτίστηκε επί δεκαετίες από τις κρατικές υπηρεσίες παραδόθηκαν στους ιδιώτες, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σήμερα: Οι Βρετανοί πληρώνουν πάνω από 60 % ακριβότερα τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας από τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, οι καταναλωτές μένουν «ξεκρέμαστοι» καθώς ο ιδιώτης παίρνει το… καπελάκι του και τραβά για άλλες περιπέτειες…

Τα παθήματα των άλλων να γίνουν μάθημα για την κυβέρνηση

Όπως στην περίπτωση της αυστραλιανής Macquarie, του fund που διαχειρίζεται πλέον το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας μας, η οποία το 2006 εξαγόρασε την εταιρεία ίδρευσης του Λονδίνου Thames Water ενεπλάκη σε οικονομικά και περιβαλλοντικά σκάνδαλα μολύνοντας τον Τάμεση και γεμίζοντας τον νεκρά ψάρια και το 2017… χαιρέτησε και έφυγε σαν… σερ!

Από το πέρασμα του «καγκουρό-βαμπίρ», όπως είναι το προσωνύμιο της Macquarie στους κύκλους της αγοράς, η Thames Water δεν έχει ορθοποδήσει ακόμα. Μέσα στην πανδημία το διαλυμένο δίκτυο δεν άντεξε και μεγάλες περιοχές του Λονδίνου έμειναν επί ημέρες χωρίς νερό! Και οι Λονδρέζοι, που κάποτε έβλεπαν τις βόμβες του Χίτλερ να πέφτουν στην πόλη πίνοντας τσάι, έτρεχαν πανικόβλητοι στα σούπερ μάρκετ εξαφανίζοντας τα αποθέματα εμφιαλωμένου νερού…

Για τα «ανδραγαθήματα» της Macquarie διεθνώς υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ στη Voice της Πέμπτης. Από εδώ, όμως, θα επιμείνουμε στο γεγονός ότι η άκριτη και ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση των πάντων, και κυρίως των «ασημικών» της χώρας, δεν είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να λειτουργεί ως μεσιτικό γραφείο, προσπαθώντας να «διώξει» από πάνω της κάθε δημόσιο περιουσιακό στοιχείο με κάθε τίμημα και με το πρόσχημα «το κράτος δεν ήταν ποτέ καλός επιχειρηματίας».

Η Βρετανία, όπως και άλλα κράτη που σαγηνεύθηκαν από τις Σειρήνες του νεοφιλελευθερισμού, τρέχουν τώρα να επανακρατικοποιήσουν τις υποδομές και να ξαναβρούν τις χαμένες αξίες του κοινωνικού κράτους. Εμείς ακολουθούμε ανάποδη πορεία, και αντί να διορθώσουμε τις παθογένειες των δημόσιων επιχειρήσεων, να διατηρήσουμε τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους προστατεύοντας τους πολίτες και, το ελάχιστο, να επιλέξουμε προσεκτικά «ποιον βάζουμε στο σπίτι μας», αφήνουμε τη χώρα και την κοινωνία έρμαιο στις ορέξεις του κάθε αρπακτικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More