Χρηματιστήριο: Τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη πτώση
Η χθεσινή παγκόσμια χρηματιστηριακή διόρθωση έφερε μεγάλα ερωτηματικά για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και ειρωνικά… χαμόγελα στο ελληνικό χρηματιστήριο (σε όσους μπορούσαν να χαμογελάσουν). Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών στο τέλος των συνεδριάσεών τους έδειξε υποχώρηση της τάξης του -2% μεσοσταθμικά και με τον πανευρωπαϊκό Eurostoxx 50 να υποχωρεί κατά -1,5%. Αντίθετα το ελληνικό χρηματιστήριο, βυθίστηκε ως “καρυδότσουφλο” με -6,23%. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α μειώθηκε κατά 6 δισ. ευρώ περίπου.
Το σημαντικότερο ήταν ότι το Χ.Α. υποχώρησε χωρίς αντίδραση. Οι ξένοι πουλούσαν χωρίς να βρίσκουν τιμές και απλώς ήθελαν να ξεφορτωθούν μετοχές και να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών και των περισσότερων μη τραπεζικών blue chips ήταν για γέλια, εάν κρίνουμε από τις πρόσφατες εκθέσεις που μας πασάρουν. Οι “εξαιρετικές” ελληνικές τράπεζες βυθίστηκαν κατά -7%. Προφανώς οι ξένοι που έβγαζαν σωρηδόν τις εκθέσεις με συστάσεις αγοράς και αναβαθμίσεις τιμών-στόχων, στα δύσκολα την “έκαναν”.
Επίσης ο μεγάλος και τρανός Μυτιληναίος (Metlen) ο οποίος θέλει να εισέλθει στο City και που σε όλες τις εκθέσεις έχει τιμή-στόχο πάνω από 42 ευρώ (μέχρι 58 ευρώ την δίνουν) βρέθηκε να ισορροπεί λίγο πάνω από τα 32 ευρώ με έντονες πωλήσεις (-8%) οι οποίες δεν απορροφήθηκαν. Μα τόσο πολύ πιστεύουν στην αξία της εταιρείας, που την σορτάρουν χωρίς έλεος;
Για να μην αδικήσουμε την μετοχή της Μυτιληναίος (Metlen) η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών blue chips κατέγραψε σημαντικές υποχωρήσεις. Το είδαμε στον ΟΠΑΠ, στoν ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στη Motor Oil, στα Jumbo. Κανείς δεν διασώθηκε στο χθεσινό “ναυάγιο” ενός χρηματιστηρίου που θέλει να μπει στα αναπτυγμένα. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα χαμηλά ημέρας στις 1.330 μονάδες για να ισορροπήσει λίγο υψηλότερα.
Με τέτοιες υποχωρήσεις, τεχνικές αναλύσεις δεν μπορούν να γίνουν εύκολα. Εάν υποχωρήσει προς τις 1.300 μονάδες θα έχει χάσει όλα τα κέρδη του 2024. Εάν επιστρέψει προς και πάνω από τις 1.350 μονάδες , θα μπορεί να ελπίζει για επιστροφή προς τις 1.400 μονάδες όταν ηρεμήσουν οι αγορές.
Πολιτικοί και οικονομικοί οι λόγοι της διόρθωσης
Σε ότι αφορά τους λόγους της διόρθωσης, θα σταθούμε σε ορισμένους βασικούς λόγους αλλά και σε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Κατ’ αρχάς οι βασικοί λόγοι είναι:
- Bάσιμοι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ.
- Η Καμάλα Χάρις πλησιάζει τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις και ανατρέπεται το βασικό σενάριο της εύκολης επικράτησης του Τραμπ.
- Οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είχαν βρεθεί σε εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα. Ειδικά οι τεχνολογικές μετοχές είχαν προεξοφλήσει σε όρους p/e, τα κέρδη της επόμενης δεκαετίας. Εύλογα λοιπόν χρειάζονταν κάποια “εξαέρωση” στο σύστημα.
- Πιθανόν η διόρθωση θα ολοκληρωθεί σε ένα σωρευτικό -10% σε Αμερική και Ευρώπη. Έτσι, σήμερα ή αύριο θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την πορεία των αγορών.
- Γεωπολιτικά βρισκόμαστε κοντά σε μία μεγάλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Εάν οι φόβοι εκτονωθούν με επικοινωνία ΗΠΑ και Ιράν, τότε θα δούμε ανάκαμψη στα χρηματιστήρια.
Aρκετοί αναλυτές αποδίδουν την υποχώρηση στο carry trade, δηλαδή στην έντονη υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ευρώ, στερλίνας και ελβετικού φράγκου. Να μας επιτρέψουν να μην το πιστεύουμε ότι ευθύνεται μόνο το carry trade. Όλοι οι όγκοι συναλλαγών ήταν τεράστιοι σε Αμερική, Ευρώπη (και Ελλάδα). Αυτό σημαίνει ξεφόρτωμα (sell off) μετοχών.
Επίσης είδαμε και σημαντικές μετακινήσεις κεφαλαίων σε κρατικά ομόλογα που λειτουργούν ως “καταφύγια κινδύνου”. Σημαντική υποχώρηση αποδόσεων καταγράφουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Ενδεικτικά τα γερμανικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνονταν χθες το μεσημέρι στο 2,13% με υποχώρηση απόδοσης -1,13%, τα γαλλικά 10ετή βρίσκονται στο 2,94%, τα ισπανικά στο 3,04% και τα ελληνικά είχαν υποχωρήσει στο 3,28% (-0,67%).