Βέλγιο: Κρατικοποιεί πλήρως την Dexia Banque Belgique (upd)

1Voice.gr

10 Οκτωβρίου 2011, 12:00 πμ
Share

Στην πλήρη κρατικοποίηση της Dexia Banque Belgique θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Βελγίου, ακολουθώντας τον μονόδρομο των κρατικοποιήσεων. Το ίδιο είχαν οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman, το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα με τις εγχώριες τράπεζες και τα απόνερα του PSI. Στην πλήρη κρατικοποίηση της Dexia Banque Belgique θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Βελγίου, ακολουθώντας τον μονόδρομο των κρατικοποιήσεων. Το ίδιο είχαν οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman, το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα με τις εγχώριες τράπεζες και τα απόνερα του PSI.

Μετά από ολονύκτιες συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβ Λετέρμ και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο βέλγος πολιτικός ηγέτης ανακοίνωσε την απόφαση για κρατικοποίηση, το κόστος της οποίας θα ανέλθει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Επιπλέον, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» («bad bank») που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου βρίσκεται η Dexia αυξάνονται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου. Από το ποσό αυτό, το 60,5% (54 δισεκατομμύρια ευρώ) θα εγγυηθεί το Βέλγιο, το 36,5% η Γαλλία και το 3% το Λουξεμβούργο.

Έγκριση από το ΔΣ
Στη συνέχεια το συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε το πρωί το σχέδιο διάσωσης που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου και το οποίο περιλαμβάνει την πώληση της βελγικής μονάδας στο βελγικό δημόσιο έναντι 4 δισ. ευρώ και εγγύηση ύψους 90 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή της τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ωστόσο στην ανακοίνωση της τράπεζας δεν αναφέρεται τι θα γίνει με το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής της Dexia, Denizbank.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές