fbpx

Δικαστές προς κυβέρνηση: Καταργήστε την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, αλλιώς πάμε στα δικαστήρια!

0 284

Δεύτερη, ακόμη πιο ισχυρή, προειδοποίηση έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση από τους δικαστικούς λειτουργούς ότι η συνέχιση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματική κι ότι αν η επιβολή της συνεχιστεί και το έτος 2022, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές για την κατάργησή της και, ουσιαστικά, με διεκδικήσεις επιστροφής των επιβληθέντων ποσών αναδρομικά από την 1η-1-2021.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές και το Δημόσιο θα κληθεί να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις για έντοκη επιστροφή αναδρομικών ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνεται ότι το ζήτημα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δικαστικούς λειτουργούς και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα τέθηκε εκ νέου από την Ένωση σε συνάντηση του προέδρου της κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η Ένωση – όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση – επανέλαβε δια του προέδρου της στον κ. Σκυλακάκη την άποψή της ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι ένας φόρος “που επιβάλλεται πλέον αντισυνταγματικά στην συνεπέστερη κατηγορία φορολογουμένων παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη”.

Τόνισε επίσης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι η συνέχιση της επιβολής του φόρου αυτού μόνο στους εργαζομένους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους “είναι ένα μέτρο κατάφωρα άδικο το οποίο χωρίς καμία δικαιολογητική βάση επιβαρύνει το τρέχον έτος” μόνο τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, “την ίδια στιγμή που απαλλάσσονται από το συγκεκριμένο φόρο τα κέρδη των μεγάλων εταιριών”.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ίδια ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι “έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα τον Φεβρουάριο και απέστειλε σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα”. Προσθέτει δε, στην ίδια ανακοίνωσή της, ότι: “Ενημερώσαμε τον κ. υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας ούτε με τον προϋπολογισμό για το έτος 2022 τότε θα διεκδικήσουμε τις αξιώσεις μας δικαστικά”.

Από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκύπτει επίσης ότι ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε μεν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό “επιδιώκεται ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο να καταστεί εφικτό το 2023”. Η απάντηση αυτή του αναπληρωτή υπουργού είναι προφανές ότι δεν ικανοποίησε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκλεισε την ανακοίνωσή της επισημαίνοντας ότι “θα αναμένει μέχρι την οριστική κατάρτιση του προϋπολογισμού για να προβεί σε κάθε περαιτέρω ενέργεια”!

Η προειδοποίηση αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι αν κάνει δεκτό το αίτημά της τότε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 θα επιβαρυνθεί με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως τυχόν άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού από το 2022 θα προκαλέσει τελικά δημοσιονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο.

Κι αυτό, διότι οι δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν και θα κρίνουν αντισυνταγματική την επιβολή της εισφοράς μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους θα υποχρεώσουν τελικά το Δημόσιο να καταβάλει αναδρομικά και εντόκως όλα τα ποσά εισφοράς που επιβλήθηκαν σ’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων από την 1η-1-2021 μέχρι τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση καθώς επίσης και να πάψει την επιβολή της εισφοράς από την στιγμή εκείνη και μετά. Η εξέλιξη αυτή θα κοστίσει δημοσιονομικά ποσό τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ στην διετία 2021-2022.

Τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το επόμενο έτος θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν τα καθαρά ποσά αποδοχών που θα λαμβάνουν από τον Ιανουάριο του 2022 περισσότεροι από 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ. Ειδικότερα, εφόσον το μέτρο αυτό ισχύσει από την 1η-1-2022 θα πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ

β) οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ

δ) τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.

Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων θα δουν από τον Ιανουάριο του 2022 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More