fbpx

DZ Bank: Ξαφνικός “έρωτας” για τα ελληνικά ομόλογα

0 94

Μετά την DBRS τον Μάρτιο, η S&P “ανέβασε” επίσης την αξιολόγησή της μία βαθμίδα κάτω από το όριο επενδυτικής βαθμίδας σε BB+, με τους κύριους λόγους αυτής της κίνησης να είναι ο διαχειρίσιμος αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, όπως σημειώνει η DZ Bank.

Η προοπτική επίτευξης του investment grade, όπως τονίζει, προσφέρει σημαντικές δυνατότητες μείωσης του spread των ελληνικών ομολόγων και εκτιμά ότι σύντομα θα υπεραποδώσουν έναντι των ιταλικών ομολόγων.

Η DZ Bank σε πρόσφατη έκθεση της είχε προβλέψει αυτήν την αναβάθμιση από την S&P, με τον οίκο να ακολουθεί την DBRS, η οποία είχε ήδη τοποθετήσει την Ελλάδα στο BB (high) με σταθερή προοπτική στα τέλη Μαρτίου.

Έτσι, η Αθήνα έχει ήδη αξιολογηθεί μόνο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (IG) από δύο οίκους αξιολόγησης. Αυτά είναι καλά νέα για τη χώρα, σημειώνει η DZ Bank: τα τελευταία χρόνια αλλά και το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση βασίστηκε σε μια σειρά μέτρων που εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική.

Ο φιλόδοξος στόχος της χώρας είναι να επιστρέψει τουλάχιστον εν μέρει στο καθεστώς IG το 2023. Με την τελευταία αναβάθμιση από την S&P, έγινε ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο αυτόν.

Όπως επισημαίνει η DZ Bank, η S&P δικαιολογεί την αναβάθμιση πρωτίστως με τις μέχρι τώρα διαχειρίσιμες επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην ελληνική οικονομία, τις σημαντικές επιτυχίες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ικανοποιητική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Για την οικονομία, η S&P σημειώνει ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μόνο κατά 3,4% το τρέχον έτος. Συνολικά, ωστόσο, όπως τονίζει η DZ Bank, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι “έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις” λόγω του πολέμου είναι περιορισμένες και ότι αυτές είναι οικονομικά διαχειρίσιμες εντός των επόμενων τριών ετών – επίσης με την υποστήριξη κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το επόμενο σημαντικό σημείο είναι η σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με την S&P, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια έχει μειωθεί απότομα από 31% το 2020 σε 12,8% το 2021. Αυτές οι βελτιώσεις διευκολύνουν τη μετάδοση της επεκτατικής ακόμη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η S&P επιβεβαιώνει τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας στη δημοσιονομική εξυγίανση: φέτος, η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων της πανδημίας αναμένεται να ευνοήσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,3% του ΑΕΠ. Το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει και πάλι πρωτογενή πλεονάσματα. Συνολικά, ο δείκτης χρέους θα μπορούσε να συνεχίσει να μειώνεται σταθερά, επισημαίνει η γερμανική τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η DZ Bank παρατηρεί πως η αναβάθμιση της S&P δεν είχε κάποια θετική επίπτωση στις αποδόσεις και τα spreads. Αυτό οφείλεται στην έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά λόγω των νέων, εκτεταμένων μέτρων lockdown στην Κίνα.

Πάντως, παρόλα αυτά η DZ Bank αναμένει ότι οι επενδυτές θα εκτιμήσουν την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Κατά την άποψή της, και αυτό δικαιολογείται, καθώς τα σχέδια της Αθήνας για επιστροφή σε αυτό το ορόσημο έως το 2023 είναι αρκετά ρεαλιστικό. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει την προσδοκία της ότι τα ελληνικά spreads θα μειωθούν και τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν σημαντικά έναντι των ιταλικών ομολόγων μεσοπρόθεσμα.

Σε περίπτωση αναβάθμισης στο IG, το spread στο 10ετές ελληνικό ομόλογο έναντι του 10ετούς ιταλικού αναμένεται να μηδενιστεί και πάλι, όπως καταλήγει η DZ Bank.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More