fbpx

ΕΕ: “Λευκός καπνός” στη σύνοδο για την ενεργειακή κρίση

0 135

Σε συμφωνία για μια αρχική δέσμη ενεργειακών παρεμβάσεων κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, θέτοντας ως προτεραιότητά τους τη μείωση της κατανάλωσης και την αξιοποίηση των έκτακτων κερδών των ομίλων ώστε να τα αναδιανείμουν στους πελάτες και τις επιχειρήσεις.

Η δέσμη των μέτρων που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει μια εισφορά στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για τη φετινή και την επόμενη χρονιά, μια άλλη εισφορά στα πλεονάζοντα έσοδα των παραγωγών ενέργειας χαμηλού κόστους και μια υποχρεωτική μείωση κατά 5% της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής.

Με την επίτευξη της συμφωνίας, οι χώρες άρχισαν το πρωί της Παρασκευής συνομιλίες για την επόμενη κίνηση της ΕΕ για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η οποία πολλές χώρες επιθυμούν να είναι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, αν και άλλες και κυρίως η Γερμανία, παραμένουν αντίθετες.

“Όλα αυτά τα προσωρινά μέτρα είναι πολύ καλά, αλλά προκειμένου να βρούμε τη λύση για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας σε αυτή την ενεργειακή κρίση, πρέπει να βάλουμε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ντάβορ Φιλίποβιτς κατά την άφιξή του στη συνάντηση της Παρασκευής.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε στις χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, να μην εκμεταλλευτούν την εκτίναξη των τιμών σε βάρος της Ευρώπης.

“Καλώ την ΕΕ να εργαστεί για μια διαφορετική διαπραγματευτική θέση με τα κράτη που προμηθεύουν φυσικό αέριο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Διότι σε αυτή την κατάσταση, βρισκόμαστε σε μια εταιρική σχέση και η εταιρική σχέση δεν μπορεί να σημαίνει εκμετάλλευση”.

Δεκαπέντε κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ζήτησαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από τις Βρυξέλλες να καταθέση πρόταση για ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Το ανώτατο όριο θα πρέπει να τεθεί σε επίπεδο που να είναι “αρκετά υψηλό και ευέλικτο ώστε να επιτρέψει στην Ευρώπη να προσελκύσει τους απαιτούμενους πόρους”, ανέφεραν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία σε σημείωμά τους όπου εξηγούσαν την πρότασή τους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι χώρες αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της Επιτροπής ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου θα απαιτούσε “σημαντικούς οικονομικούς πόρους” για τη χρηματοδότηση έκτακτων αγορών φυσικού αερίου εάν οι τιμές της αγοράς σπάσουν το ανώτατο όριο της ΕΕ.

Ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten είπε ότι θα απαιτηθούν μόνο 2 δισ. ευρώ, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές εμπίπτουν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή φτάνουν μέσω αγωγών χωρίς εύκολους εναλλακτικούς αγοραστές.

Ποσό που αποτελεί κλάσμα των 140 δισ. ευρώ που αναμένει η ΕΕ να αυξήσει τις απροσδόκητες εισφορές κερδών στις ενεργειακές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλες χώρες προειδοποίησαν ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό άεριο θα μπορούσε δυσκολέψει χώρες να αγοράσουν φυσικό αέριο εάν δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους αγοραστές στην παγκόσμια αγορά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More