Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Έκκληση Γέλεν να μείνουν ανοιχτές οι στρόφιγγες των δημοσιονομικών δαπανών

0 42

Την ανάγκη να στηριχθούν περαιτέρω οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη, εν μέσω πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών και χρεών που έχει προκαλέσει, επεσήμανε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, στην τοποθέτηση της προς τις συντονιστικές επιτροπές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι απόψεις της κυρίας Γέλεν, επιβεβαιώνουν τη διαφορετική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει ο νέος Λευκός Οίκος μετά τις σκληροπυρηνικές απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Αίσθηση δε, προκάλεσε η προειδοποίηση της μετριοπαθούς πρώην προέδρου της Federal Reserve πως οι συνθήκες που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας ελλοχεύουν τον κίνδυνο μόνιμης(!) απόκλισης της παγκόσμιας οικονομίας. Κοινώς το παγκόσμιο σύστημα δεν πρόκειται να συνέλθει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα και για το σκοπό αυτό η Αμερικανίδα υπουργός κάλεσε τις οικονομίες διεθνώς να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ανάκαμψη με ενέσεις δημοσιονομικής στήριξης.

Βεβαίως, τα εμβολιαστικά προγράμματα παραμένουν παράγοντας κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα και αυτό δεν αφορά μόνο τις αναπτυγμένες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες οικονομίες.

Για το λόγο αυτό ακριβώς η κυρία Γέλεν κάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα των φτωχότερων κρατών και μάλιστα δήλωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την αναπλήρωση του ταμείου της Διεθνούς Ένωσης του οργανισμού που βοηθά στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών. Το τελευταίο ειδικά συνιστά μια σαφή στροφή της αμερικανικής πολιτικής από τον απομονωτισμό και εθνικισμό του κυρίου Τραμπ.

Ο νέος Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί να ενισχύσει με 4 δισ. δολάρια το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα COVAX, ενώ έχει δεσμευτεί πως αν έχει καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, το πλεόνασμα δόσεων που διαθέτει θα διοχετευτεί σε άλλες χώρας. Μάλιστα, ήδη αν και το αμερικανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται, οι ΗΠΑ έχουν δανείσει δόσεις σε Μεξικό αλλά και Καναδά.  

Πάντως, πέρα από την κρίση του COVID-19, η κυρία Γέλεν στην τοποθέτηση της υποστήριξε πως στις απειλές για τις οικονομίες διεθνώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Για το λόγο αυτό κάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα να ενισχύσει και τις επενδύσεις για το κλίμα, δρομολογώντας μια πιο επιθετική ατζέντα για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More