Εκπρόθεσμες 147.827 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων έτους 2024

Γιώργος Παλαιτσάκης

23 Δεκεμβρίου 2024, 3:13 μμ
Share

Ρεκόρ υποβολής εκπροθέσμων, αρχικών ή τροποποιητικών, δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος καταγράφηκε φέτος.  Περίπου 148.000 φορολογούμενοι είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους για τα εισοδήματα του 2023, είτε τις υπέβαλαν μεν εμπρόθεσμα αλλά με λάθη ή παραλείψεις που χρειάστηκε εκ των υστέρων να διορθώσουν. 

Αρκετοί εξάλλου από τους φορολογούμενους αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καινοτομία της αυτόματης υποβολής των δηλώσεων τους από την ΑΑΔΕ. Η υποβολή αυτή όμως έγινε με λάθη ή παραλείψεις, που άργησαν οι φορολογούμενοι να αντιληφθούν και δεν πρόλαβαν να διορθώσουν εμπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, στις 2 Αυγούστου 2024, είχαν υποβληθεί 6.543.853 δηλώσεις και από τις 3 Αυγούστου μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2024 υποβλήθηκαν άλλες 147.827 εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Πολλές από τις εκπρόθεσμες αυτές δηλώσεις ήταν πλήρως προσυμπληρωμένες και αυτόματα υποβληθείσες στις 2 Ιουλίου από την ΑΑΔΕ δηλώσεις, οι οποίες όμως είχαν λάθη, για τα οποία οι φορολογούμενοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως και δεν πρόλαβαν να τα διορθώσουν με την υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων, μέχρι την τελική καταληκτική ημερομηνίας της 2ας Αυγούστου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου 2024 υποβλήθηκαν μαζικά και αυτόματα από την ΑΑΔΕ περίπου 400.000 πλήρως προσυμπληρωμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία η υποβολής των δηλώσεων και να ανακοινωθεί για πρώτη φορά φέτος ότι επιτεύχθηκε αριθμητικό ρεκόρ υποβολής ως τις 2 Αυγούστου 2024 και ότι δεν χρειάζεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Γενικά, όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, είτε αρχικές είτε τροποποιητικές, πέρα από τον τυχόν πρόσθετο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού και πέρα από τις προσαυξήσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθούν, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με πρόστιμα 100, 250 ή 500 ευρώ, ανάλογα με το εάν είναι ή όχι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο μόνο εφόσον προκύπτει επιπλέον προς καταβολή ποσό, το οποίο υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.

Ειδικότερα, το «ποινολόγιο» της Εφορίας που ισχύει σήμερα προβλέπει τα εξής:

1) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:
–εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
–εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
–σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

2) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:
–εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
–εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
–σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή του προστίμου γίνεται μόνο όταν το επιπλέον προς καταβολή ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ως εκ τούτου, δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.

Συνεπώς, δεν επιβάλλεται πρόστιμο, χωρίς να απαιτείται να εξεταστεί το όριο των 100 ευρώ, στις παρακάτω περιπτώσεις:

• η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο

• η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο

• η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο

• η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και με την τροποποιητική αυξάνεται το πιστωτικό υπόλοιπο

• η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την τροποποιητική παραμένει μηδενική

Επίσης, δεν επιβάλλεται πρόστιμο, αφού όμως προηγουμένως έχει εξεταστεί και διαπιστωθεί ότι το επιπλέον προς καταβολή ποσό δεν υπερβαίνει το όριο των 100 ευρώ σε σχέση με την αρχική δήλωση, στις παρακάτω περιπτώσεις:

• η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την πρώτη εκπρόθεσμη τροποποιητική αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο

• η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και με την πρώτη τροποποιητική μειώνεται το πιστωτικό υπόλοιπο ή προκύπτει χρεωστικό ποσό, ενώ το αρχικό πιστωτικό ποσό έχει επιστραφεί στον φορολογούμενο ή έχει συμψηφιστεί με οφειλές του

• η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και με την πρώτη τροποποιητική μειώνεται το πιστωτικό ποσό άνω των 100 ευρώ ή προκύπτει χρεωστικό ποσό έως 100 ευρώ, ενώ το αρχικό πιστωτικό ποσό δεν έχει επιστραφεί στον φορολογούμενο ή δεν έχει συμψηφιστεί με οφειλές του, καθώς στην περίπτωση αυτή το επιπλέον ποσό που προκύπτει προς καταβολή δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ

• η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την πρώτη τροποποιητική προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

1:48 μμ

Χαμενεΐ: «Στόχος τους είναι να διασπάσουν το Ιράν»

1:36 μμ

Συναγερμός στο Μαξίμου για Σαμαρά

1:30 μμ

BofA: Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές της περιοχής – Ξεχωρίζει η ΔΕΗ

1:13 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην Ελλάδα

1:03 μμ

Ο Σπανούλης φέρνει ξανά το όνειρο στον Άρη

12:57 μμ

Ζητείται επανεκκίνηση της έρευνας για το Predator μετά τις δηλώσεις Ντίλιαν

12:44 μμ

Συνεχίζεται η ένταση παρά τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ – Λιβάνου

12:31 μμ

Σκέψεις αποχώρησης των Γκλέιζερ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

12:26 μμ

Ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. με τράπεζες και blue chips

12:12 μμ

Επιχείρηση διάσωσης για 34 μετανάστες νότια της Κρήτης

12:05 μμ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές