Elpedison: Καθίζηση κερδών και τζίρου

Αίθουσα Σύνταξης

17 Σεπτεμβρίου 2025, 7:33 πμ
Share
Άλλο ένα επίτευγμα για τον Ανδρέα Σιάμισιη, τον επικεφαλής του Ομίλου των πρώην ΕΛ.ΠΕ. Κατά 20% μειώθηκε ο τζίρος της Elpedison το 2024, κάτι που σε εποχές πανάκριβου ρεύματος «φωνάζει» από μακριά απώλεια μεριδίου αγοράς. Από κέρδη 31,85 εκατ. το 2023, η εταιρεία βούλιαξε σε ζημιές 19,9 εκατ. ευρώ το 2024. 
Και να σκεφτεί κανείς ότι η Helleniq Energy «έσκασε» πέρυσι καμιά διακοσαριά εκατομμύρια στην Edison για να πάρει το υπόλοιπο 50% της Elpedison. Για αυτό οι Ιταλοί πανηγύριζαν, που ξεφορτώθηκαν το «παλτό».
Αναλυτικότερα, με ζημιές 19,9 εκατ. ευρώ έκλεισε η χρήση του 2024 για την Elpedison, έναντι κερδών 31,85 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που ενέκριναν οι ορκωτοί ελεγκτές.
Η Elpedison, που πλέον έχει ενσωματωθεί πλήρως στη Helleniq Energy, έκλεισε τη χρήση του 2024 με τζίρο 1,24 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 20% σε σύγκριση με το 2023 και με ζημιές προ φόρων 24,47 εκατ. έναντι κερδών 41,48 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα η εταιρεία αύξησε πέρυσι τις προβλέψεις της για επισφαλείς απαιτήσεις στα 96,3 εκατ. ευρώ έναντι 85,66 εκατ. το 2023.
Μειωμένα περίπου στο μισό είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, που ανήλθαν στα 11,6 εκατ. ευρώ από 19,86 εκατ. το 2023, ενώ το σύνολο των πιστωτικών γραμμών της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 255,3 εκατ. ευρώ.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η μείωση του συνολικού δανεισμού, στα 138,9 εκατ. ευρώ έναντι 149,9 εκατ. (2023), ενώ στα τέλη της περυσινής χρονιάς η εταιρεία εμφανιζόταν να έχει απαιτήσεις από συνδεδεμένα μέρη, ύψους 38,9 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι στις 16 Ιουλίου 2025, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της Elpedison, εκδόθηκε νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον δύο έτη.
Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

9:16 πμ

Ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους της Αττικής

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές