fbpx

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Συγχώνευη Cosmos και ΕΤΕΜ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

0 163

Ένα deal που ο χρονικός του ορίζοντας ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου και περιλαμβάνει την απορρόφηση της ΕΤΕΜ, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από την Cosmos Aluminium, έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στον κλάδο.

Η στρατηγική συνεργασία παίρνει σάρκα και οστά με την απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos, έναν δυναμικό “παίκτη” της αγοράς με σημαντική διεθνή παρουσία. Όπως ανακοινώθηκε από τον όμιλο:

Η «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»(εφεξής «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ») ανακοίνωσε σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, ότι από τις 06.05.2022 μεταξύ της, κατά 80%, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μη εισηγμένης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΤΕΜ Εμπορική και Βιομηχανική Ελαφρών Μετάλλων Ανώνυμη Εταιρία» (εφεξής «ΕΤΕΜ») και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «COSMOS ALUMINIUM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ» (εφεξής «COSMOS ALUMINIUM»),υπογράφηκε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με αντικείμενο τους βασικούς όρους, υπό τους οποίους οι ΕΤΕΜ και COSMOS ALUMINIUM προτίθενται ναπροβούν σε συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την COSMOS ALUMINIUM.

Ως αποτέλεσμα του εταιρικού μετασχηματισμού θα προκύψει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της COSMOS ALUMINIUM, των, υφιστάμενων κατά τον χρόνο της συντέλεσης της συγχώνευσης, μετόχων της ΕΤΕΜ.

Η πραγματοποίηση της ανωτέρω σκοπούμενης συναλλαγής θα τελεί σε κάθε περίπτωση υπό τον όρο της προηγούμενης πλήρωσης των προαπαιτούμενων ενεργειών και αιρέσεων, μεταξύ των οποίων της ολοκλήρωσης επιτυχούς νομικού, οικονομικού κ.λπ. ελέγχου των εταιρειών ΕΤΕΜ και COSMOS ALUMINIUM. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα επιδιώξουν την οριστικοποίηση των όρων της σκοπούμενης συναλλαγής, τη σύναψη των οριστικών συμφωνιών και την ολοκλήρωση αυτών, εντός χρονικής περιόδου έξι (6) μηνών, αρχόμενης από την ανωτέρω ημερομηνία υπογραφής της ως άνω συμφωνίας.

Η Cosmos Aluminium και η ΕΤΕΜ

Μια εταιρία που επιδεικνύει σταθερά ανοδικές τάσεις στο κύκλο εργασιών της και την κερδοφορία της, και παρά τον σύντομο χρονικά βίο της μιας και δημιουργήθηκε μόλις πριν μια δεκαπενταετία η Cosmos Aluminium που ιδρύθηκε από τον Ξενοφώντα Καντώνια το καλοκαίρι του 2007 έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.

Ο κύκλος των εργασιών της το 2020 άγγιξε τα 114 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρίας άγγιξαν τα 6,6 εκατομμύρια ευρώ με τον κύριο όγκο της παραγωγής της βιομηχανίας των τριακοσίων περίπου εργαζομένων να απορροφάται από τις αγορές του εξωτερικού. Συνάμα καταγράφονται σημαντικές πωλήσεις για την εταιρεία στο χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών, των μεταφορών, των αυτοματισμών και της εσωτερικής διακόσμησης, ενώ νέα αυξημένα κέρδη καταγράφηκαν την χρονιά που διανύσαμε μοιράζοντας και μπόνους στους εργαζομένους της.

Η ΕΤΕΜ από την πλευρά της είναι μια εταιρεία με βαρύνουσα θέση και διαδρομή στο χώρο του προφίλ αλουμινίου και μέχρι ότου έγινε η απορρόφηση της από την μητρική της Elval ήταν εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, στην συνέχεια ακολούθησε η γνωστή συγχώνευση με τη ΧΑΛΚΟΡ και δημιουργήθηκε ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ο προσανατολισμός της ΕΤΕΜ είναι στραμμένος προς τις διεθνείς αγορές όμως αποτελεί ένα μόνο κομμάτι από τον μεγάλο όγκο πωλήσεων της ΕΛΒΑΛ.

Το έτος 2020 o κύκλος εργασιών της ΕΤΕΜ άγγιξε τα 38 εκατομμύρια ευρώ, με ζημιές προ φόρων 3 εκατομμύρια ευρώ και αρνητικά κεφάλαια της τάξης των 6,4 εκατομμυρίων. Το 2021 η ΕΤΕΜ προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου σε ύψος 24,3 εκατομμυρίων ευρώ, με εισφορά σε είδος και με καταβολή χρημάτων.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More