fbpx

Ένας “τουρίστας” στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

0 132

Τα όσα διαδραματίστηκαν τις τρεις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο τη Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ απέδειξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθώντας μια εξωτερική πολιτική του “δεδομένου” και “ικανοποιημένου” Συμμάχου δεν είχε άλλο ρόλο από το να βγάζει φωτογραφίες -παρανόμως μάλιστα- στα μουσεία της Μαδρίτης.

Αντιθέτως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθε άλλο παρά απομονωμένος πέτυχε όλους του στόχους του εν αντιθέσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος παρακολουθούσε την τουρκική διπλωματία να κόβει και να ράβει εις βάρος επί της ουσίας των συμφερόντων της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης έμεινε με την ικανοποίηση υποτίθεται πως δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά την προβολή των επιχειρημάτων της σε βάρος της Ελλάδος και απαντώντας στη σκληρή γραμμή Ερντογάν “Μητσοτάκης γιοκ” αρκέστηκε να δηλώσει “Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Μάλιστα με αφορμή τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν περί ανάγκης σταθερότητας, δήλωση που απευθυνόταν ουσιαστικά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός θεώρησε πως “Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί” και σχετικά με τα F-16, σημείωσε ότι “δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύσει της δική της αποτρεπτική δυνατότητα” αναφερόμενος ουσιαστικα στο πρόγραμμα των F-35 ως απάντηση στη αναβάθμιση των Τουρκικών F-16 που θα προτείνει τελικά η Ουάσιγκτον στο Κογκρέσο.

“Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες” αναφερόμενος στην άρση του τουρκικού βέτο σχολιάζοντας ότι “Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί”.

Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ το δεδομένο είναι ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού οι Σύμμαχοι την θεωρούν “χώρα-κλειδί” στην νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και έτσι θα εξακολουθήσουν να ανέχονται τα τερτίπια και τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.

Πριν από τη σύνοδο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης καλλιεργούσαν την εικόνα μιας “απομονωμένης” Τουρκίας που δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στους συμμάχους. Στην πράξη όμως φάνηκε πως η τουρκική πλευρά προέβαλε ισχυρές αντιστάσεις για τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας με Σουηδία και Φινλανδία, διαπραγματεύτηκε με τις ΗΠΑ στο παρασκήνιο και πήρε όσα ήθελε και κάποιοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως τα οφέλη που αποκόμισε η τουρκική πλευρά να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώθηκαν

Με άλλα λόγια η αναθεωρητική πολιτική με την σφραγίδα του προέδρου Ερντογάν εξακολουθεί να μένει το απυρόβλητο, περα από κάποιες δηλώσεις συμμόρφωσης που χαϊδεύουν τα ελληνικά αυτιά. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεώρησε αναγκαίο να ευχαριστήσει τον Τούρκο ομόλογό του για την άρση του βέτο αναφορικά με την ένταξη στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και για το γεγονός ότι η Τουρκία αναλαμβάνει τον ρόλο του συντονιστή για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας προς τον υπόλοιπο κόσμο με τον Κ. Μητσοτακη να μένει με τους χάρτες της “γαλάζιας πατρίδας” στις αποσκευές του, μόνο ανησυχία προκαλεί για το μέλλον σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More