fbpx

Επί ποδός… εκλογών τα κομματικά επιτελεία

0 109

Μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας λόγω των Συνεδρίων τους όλα τα κόμματα βρίσκονται πλέον σε φάση προεκλογικής ετοιμότητας. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο θεωρείται από τις ηγεσίες όλων των κομμάτων ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος πολύ πιθανό σενάριο. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η 11η ή η 18η Σεπτεμβρίου είναι δύο πολύ πιθανές ημερομηνίες για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό που προβληματίζει το Μαξίμου και το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι επειδή θα στηθούν και δεύτερες κάλπες, αφού εκτιμάται ότι στις εκλογες της απλής αναλογικής δεν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς την αυτοδυναμία, η προεκλογική περίοδος μαζί με τη περίοδο των διερευνητικών εντολών μπορεί να είναι δίμηνης διάρκειας, χρονικό διάστημα κρίσιμο για την πορεία της χώρας λόγω ακυβερνησίας

Με βάση τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούν να είναι φαβορί για την επικράτηση, ωστόσο μια πιο προσεκτική ανάγνωση των ποιοτικών στοιχείων, δείχνει ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και ο πληθωρισμός επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την κρίση των πολιτών με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των αναποφάσιστων, χωρίς ωστόσο ταυτόχρονα να διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρο “αντικυβερνητικό” ρεύμα.

Η ρευστότητα της κατάστασης λόγω πολέμου, πανδημίας (αν και είναι σε ύφεση) ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης διαμορφώνουν το προεκλογικό σκηνικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τος για την προοπτική της χώρας. Ο πρωθυπουργός θέτει ευθέως το δίλημμα “αυτοδυναμία ή αποσταθεροποίηση”, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την ανάγκη “πολιτικής αλλαγής” και σχηματικό μια “προοδευτικής” κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στη γραμμή “τι Μητσοτάκης, τι Τσίπρας”, αν και τάσσεται υπέρ μια “σοσιαλδημοκρατικής” δια-κυβέρνησης φιλοδοξώντας σε ποσοστό άνω του 10%, το ΚΚΕ συνεχίζει τη μοναχική του πορεία, η Ελληνική Λύση αισιοδοξεί ότι μπορεί να διπλασιάσει τα ποσοστά της και το ΜέΡΑ25 είναι μεταξύ κοινοβουλευτικής φθοράς και αφθαρσίας.

Το ζήτημα των συνεργασιών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προ-εκλογικής αντιπαράθεσης καθώς κανένα κόμμα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται με τα δημοσκοπικά δεδομένα της περιόδου να μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής είτε στις δεύτερες με το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η ΝΔ. Ο μόνος που θέτει το ζήτημα απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς φυσικά ανταπόκριση. Η Χαρ. Τρικούπη όπως τονίζει μάλιστα θα πάρει θέση ανάλογα με την εκλογική της δύναμη και σε καμία περίπτωση πάντως με πρωθυπουργό σε ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, αν υπάρξει προγραμματική συμφωνία, τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα.

Οι περιοδείες των αρχηγών ανα την Ελλάδα, σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, σε γειτονιές της Αθήνας και σε εργασιακους χώρους είναι στην ημερήσια ατζέντα, ενώ παράλληλα στα κομματικά επιτελεία έχουν φουντώσει οι ζυμώσεις και οι συσκέψεις για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Επτασφράγιστο μυστικό αποτελούν οι κρούσεις των ηγεσιών σε προσωπικότητες που θα δώσουν το στίγμα της διεύρυνσης για κάθε κόμμα.

Ενα κατακλείδι όλα τα ενδεχόμενα για το χρόνο των εκλογών είναι ανοιχτά. Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα στις θερινές διακοπές του τον Αύγουστο και ανάλογα τη συγκυρία. Δηλαδή το πως θα εξελιχθούν οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ακρίβεια και η αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων λόγω πυρκαγιών. Αλλωστε το Μαξίμου μέσω των υπουργών Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη φρόντισε να καλλιεργήσει κλίμα “ασύμμετρων” ή “υβριδικών” απειλών από Ανατολάς με στόχο των “εσωτερική αποσταθεροποίηση”!

Σημαντικό προεκλογικό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού θεωρείται η έξοδος από το καθεστως “ενισχυμένη εποπτείας” τον Αύγουστο που θα “κλειδώσει” την επιστροφή στην “επενδυτική βαθμίδα” από το 2023 ίσως και εντός του έτους. Ωστόσο η γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας με τα “δίδυμα χρέη” κα τα “δίδυμα ελλείμματα”, καθώς και η απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το κυβερνών κόμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More