fbpx

Έρχεται θερινή καταιγίδα φοροελέγχων – 48.500 επιχειρήσεις θα ελέγξει η ΑΑΔΕ

0 96

Επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από κλιμάκια ελεγκτών των Δ.Ο.Υ. και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες και θα στοχεύουν κυρίως στο εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Όσοι παραβάτες εντοπίζονται θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, όπως η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους για χρονικά διαστήματα 24 ή 48 ωρών και η επιβολή προστίμων και άλλων χρηματικών ποινών, ενώ παράλληλα θα μπαίνουν στο στόχαστρο για περαιτέρω ελέγχους στα βιβλία και τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. για το 2022, φέτος έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν τουλάχιστον 34.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις Δ.Ο.Υ. και άλλοι 14.500 επιτόπιοι έλεγχοι από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.. Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αυτού, η Α.Α.Δ.Ε. «αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων….».

Με σκοπό να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός αυτός, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής κάλεσε τους εφοριακούς υπαλλήλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ενίσχυση 16 Δ.Ο.Υ. που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές της χώρας, ζητώντας τους – με έγγραφο που απέστειλε στις 20 Απριλίου 2022 σε όλες τις Δ.Ο.Υ., τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και τα Ελεγκτικά Κέντρα – να υποβάλουν μέχρι τις 10 Μαϊου 2022 στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Α.Α.Δ.Ε. αιτήσεις για αποσπάσεις στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στο υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου ΔΔΑΔ Β 1035599 ΕΞ 2022/20.4.2022 έγγραφο που απέστειλε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας:

  • Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2022, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  • Οι ως άνω επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.
  • Για την υλοποίηση των ως άνω ελέγχων πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.): Αγίου Νικολάου (Κρήτης), Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κύμης, Κω, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σύρου και Χανίων, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
  • Προκειμένου να ενισχυθούν οι ως άνω υπηρεσίες, καλούνται οι εφοριακοί υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να συμπληρώσουν ένα συνημμένο έντυπο αίτησης , και να το αποστείλουν το αργότερο μέχρι τις 10/5/2022, στο e-mail της αρμόδιας υπηρεσίας. Το σχετικό έντυπο θα πρέπει να αποσταλεί συνοδευόμενο από διαβιβαστικό της υπηρεσίας του αιτούντος υπαλλήλου. Στο έντυπο θα πρέπει να αναφέρεται η γνώμη του Προϊσταμένου της εν λόγω υπηρεσίας.
  • Για την τελική επιλογή θα συνεκτιμηθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες και η αριθμητική δύναμη του προσωπικού των υπηρεσιών προέλευσης των υπαλλήλων.
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More