Έρχεται «αλαλούμ» με το Δώρο Πάσχα

0 14

Επικυρώθηκε το… αλαλούμ που έρχεται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που περιγράφει τη διαδικασίας καταβολής του δώρου Πάσχα.

Μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, κατ’ εξαίρεση φέτος λόγω κορονοϊού, έως τις 30 Ιουνίου. Μόνο που στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας ορίζεται ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν το σύνολο του ποσού που οφείλουν!

Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία τους, μαζί με εκείνα των εργαζομένων που έθεσαν σε αναστολή και σε δεύτερο χρόνο να λάβουν το ποσό που αναλογεί στην οικονομική ενίσχυση του Κράτους. Μόνο που όταν εξαγγέλθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στα τέλη Μαρτίου, αλλά και στη συνέχεια από τις τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, είχε διαφανεί ότι οι εργοδότες θα κατέβαλλαν μόνο το μέρος που τους αναλογούσε και όχι το σύνολο και μετά να πάρουν πίσω ένα τμήμα της δαπάνης τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπήρξαν λογιστήρια επιχειρήσεων που πίστωσαν τα αντίστοιχα ποσά στους εργαζόμενους. Τώρα η διαδικασία αλλάζει και μόνο «πονοκέφαλο» και προβλήματα θα προκαλέσει στις επιχειρήσεις, που ας σημειωθεί, δεν διανύουν και την.. καλύτερη περίοδο από πλευρά ρευστότητας… Πιο αναλυτικά:

Οι εργοδότες υποχρεώνονται να καταβάλλουν το σύνολο του δώρου Πάσχα (μισός μηνιαίος μισθός) έως τα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια 1-10 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ένα ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης που θα αναφέρεται στο επίδομα εορτών Πάσχα. Ακολούθως, το Κράτος θα καταβάλλει εφάπαξ στην επιχείρηση, το ποσό από το δώρο Πάσχα που του αναλογεί, σε σχέση με τις ημέρες που η σύμβαση του εργαζόμενου τέθηκε σε αναστολή. Η πίστωση θα πραγματοποιηθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του εργοδότη, με βάση το ΙΒΑΝ που θα έχει δηλωθεί στο «Εργάνη».

  

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More