fbpx

ΕΣΕΕ: Μια στις δύο επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο

0 208

Δύσκολες ώρες περνούν οι εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, γεγονός που καταγράφεται και στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου.

Οι εξελίξεις που τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς στη διεθνή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, επιταχυνόμενες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλούν μαζί με την έκρηξη των τιμών και μεγάλες αναταράξεις και αναπόφευκτες προκλήσεις στην επιχειρηματικότητα, επισημαίνεται με νόημα στην ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ.

Μετά την κρίση του χρέους και την πανδημία ήρθε και το αναπόφευκτο σκαρφάλωμα του πληθωρισμού να διογκώσει την αβεβαιότητα και να ανατρέψει παλιές και σταθερές προβλέψεις.

Σε ένα ιδιαιτέρως ρευστό περιβάλλον, το εμπόριο καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί με τις ανατροπές να είναι πλέον η κανονικότητα… Μπορεί ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον χώρο του λιανεμπορίου να σημείωσε ανάκαμψη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όμως η ανάκαμψη αυτή δεν χαρακτηρίζεται ως ισορροπημένη.

Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, τα μέτρα στήριξης λειτούργησαν σε μια θετική τροχιά, όμως εκτίναξαν το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με την έκθεση, η απασχόληση στον χώρο του εμπορίου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις με τον κλάδο να εμφανίζεται εκ νέου ως ο μεγαλύτερος εργοδότης στον χώρο της ελληνικής οικονομίας.

Η πτώση των μισθών, η μείωση των αυτοαπασχολουμένων και η αύξηση των εργοδοτών δημιουργούν νέα δεδομένα που επιτάσσουν την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε νέες ειδικότητες με υψηλή ζήτηση. Τον στόχο αυτό καλούνται να επιτύχουν μέσα από την λογική των συνεργασιών η επιχειρηματική και η επιστημονική κοινότητα.

Η εικόνα που εμφανίζει η αγορά είναι διττή και το άνοιγμα της ψαλίδας μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, καθώς οι μικρότερες επιχειρήσεις παρουσιάζονται λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με την βιωσιμότητά τους και τις πωλήσεις τους. Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών των μικρότερων επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2016, με αποτέλεσμα η όποια μεγέθυνση είχε επιτευχθεί στην τριετία 2016-2019 να αποτελεί πλέον παρελθόν.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τη «γενική» ανάκαμψη που καταγράφεται για τον κλάδο του εμπορίου για το 2021, ο κίνδυνος της βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων είναι πλέον ορατός. Τα όποια θετικά σημάδια που αφορούν την έκθεση του έτους 2021, έρχονται να ανατραπούν από τα μηνύματα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές, που προέκυψαν από την εκτεταμένη ενεργειακή κρίση, την αύξηση του μεταφορικού και αποθηκευτικού κόστους, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, μαθηματικά οδηγούν σε ένα καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κύριος Γιώργος Καρανίκας στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το 2021, η έκθεση αποτελεί μια ηχηρή προειδοποίηση της εμπορικής τάξης σχετικά με την επιβίωση της και τις προοπτικές της επιχειρηματικής της δράσης. Το 2020 το σύνολο των πωλήσεων των εταιρειών του εμπορίου, κατέγραψε μείωση κατά 8,5 %, ενώ τα μεικτά κέρδη υποχώρησαν στο 5,6 %.

Το 2021 ο κλάδος του εμπορίου παρείχε εργασία σε περισσότερους από 700.000 εργαζόμενους, παραμένοντας με 17,9% επί του συνόλου της απασχόλησης στην χώρα ο μεγαλύτερος εργοδότης. Τα προβλήματα που επισημαίνονται πολλά, δομικά και διαρκώς αυξανόμενα με την μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, την υπέρμετρη αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων και την έλλειψη ρευστότητας να προκαλούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για την επόμενη μέρα.

Μπροστά στις προκλήσεις αυτές, ο εμπορικός κόσμος ζητά στήριξη από το κράτος ενώ παράλληλα επιθυμεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναγκαίο συστατικό η ενίσχυση της τεχνογνωσίας εργαζομένων και επιχειρηματιών, στα θέματα του ψηφιακού μάρκετινγκ και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ελληνική επιχειρηματικότητα περνά μέσα από την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην στρατηγική των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα όποια γνωστικά εφόδια αποτελούν δύο βασικές παραμέτρους για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων στον χώρο του εμπορίου και την γέφυρα μετάβασης προς το μέλλον.

Οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και για αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως για την επόμενη μέρα χρειάζονται τα απαραίτητα εργαλεία. Το εμπόριο για την χώρα, αποτελεί βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού μοντέλου και δεν είναι μια δευτερεύουσα δραστηριότητα, τόνισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ουσιαστικά και να διεκδικεί το καλύτερο μέλλον για τον εμπορικό κόσμο.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος μειώνουν το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των πολιτών και σε συνδυασμό με την αύξηση του λειτουργικού κόστους και τις συνέπειες του πληθωρισμού, οδηγούν τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις ένα βήμα πριν τον αφανισμό. Γι’ αυτό και η στήριξη της πολιτείας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More