Eurogroup με φόντο τη σύγκρουση Κομισιόν-Γερμανίας
Αναζητούνται επειγόντως λύσεις για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης και τη θωράκιση του ευρώ στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία παίζει ‘χοντρό πόκερ’ προκειμένου να επιβάλει τους όρους της πει το ΝΑΙ στο νέο πακέτο στήριξης της ευρωοικονομίας. Αναζητούνται επειγόντως λύσεις για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης και τη θωράκιση του ευρώ στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία παίζει ‘χοντρό πόκερ’ προκειμένου να επιβάλει τους όρους της πει το ΝΑΙ στο νέο πακέτο στήριξης της ευρωοικονομίας.
Οι φορτισμένες δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω διαφωνιών για την διεύρυνση του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF), το έντονο παρασκήνιο αλλά και οι προσπάθειες της Πορτογαλίας να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό διάσωσης προαναγγέλουν παγωμένο κλίμα στην πρωτεύουσα του Βελγίου.
Tο ελληνικό θέµα της επιµήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του δανείου στήριξης των 110 δισ. Ευρώ είναι πιθανόν να τεθεί στην ατζέντα, αν και αυτή η απόφαση εξαρτάται από τις εξελίξεις σχετικά µε το συνολικό πακέτο µέτρων για την ευρωζώνη
Η Ανκελα Μέρκελ είπε χθες σε συνέντευξή της ότι οποιοδήποτε μέτρο για τη σταθεροποίηση του ευρώ θα πρέπει να εμπεριέχεται σε ένα συγκεντρωτικό στρατηγικό πακέτο, γεγονός που απομακρύνει τις ελπίδες να βρεθεί άμεσα απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Η Γερμανία –παρά τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες- επιμένει ότι δεν βλέπει την ανάγκη να δεσμευθεί σε αύξηση των πόρων του EFSF το οποίο κυμαίνεται σήμερα στα 440 δισ. Ευρώ. Ασκεί πιέσεις όμως, προκειμένου να συμφωνηθούν ευρείας κλίμακας μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., το Μάρτιο
Αυτή τη στιγμή, μόνο 250 δισ. από τα 440 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν ουσιαστικά σε χώρες της Ευρωζώνης, λόγω του περίπλοκου συστήματος εγγυήσεων δανείων, ποσό που πιθανότατα να μην αποδειχθεί αρκετό, σε περίπτωση βοήθειας της Πορτογαλίας και, πιθανότατα, της Ισπανίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαροζο,σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», τόνισε ότι καθήκον του είναι να υπερασπιστεί το καλό της Ευρώπης και περιμένει από τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες να δεχθούν τον ρόλο της Κομισιόν
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, απάντησε λέγοντας ότι αδυνατεί να καταλάβει τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν και διευκρίνισε ότι «όταν ένα Ταμείο δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο κατά ένα μικρό μέρος, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται λόγος για ενίσχυσή του».
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να κάνουν «τεράστιες προσπάθειες» για να μειώσουν το χρέος τους, σημειώνοντας ότι το ευρώ αυτό καθεαυτό δεν διέρχεται κρίση, καθώς πρόκειται για κρίση που αφορά στα δημοσιονομικά ορισμένων χωρών μελών. Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες.