Ευρωζώνη: Κοντά στο μηδέν ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Αίθουσα Σύνταξης

29 Μαΐου 2020, 9:37 πμ
Share

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική παρά τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,1%, από 0,3% τον Απρίλιο, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), καθώς οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 12% λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και της διαμάχης μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου. 

Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ- παρέμεινε σταθερός στο 1,1%.

Η ΕΚΤ έχει μικρή μόνο δυνατότητα να ελέγξει την αύξηση των τιμών βραχυπρόθεσμα και αυτό που επιδιώκει είναι να αποφύγει την παγίωση των χαμηλών τιμών και μία αποπληθωριστική τάση που θα είναι δύσκολο να σπάσει.

Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει αρνητικός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας, κάτι που είναι προσωρινής μορφής και συνήθως αγνοείται από τις κεντρικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ ωστόσο είναι πιθανό να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος και οι περιορισμοί λόγω του κορvνοϊού διατηρούνται περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η ΕΚΤ θα αγοράσει φέτος ομόλογα αξίας 1,1 τρισ. ευρώ για να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά οικονομολόγοι αναμένουν να αυξήσει το ποσό αυτό, ενδεχομένως κατά 500 δισ. ευρώ.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

9:16 πμ

Ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους της Αττικής

9:04 πμ

Κρίσιμες ώρες για 3χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο στο Ζεφύρι

8:53 πμ

Έβδομος θάνατος κρατούμενου στον Άγιο Στέφανο Πατρών

8:46 πμ

Αιματηρό ξημέρωμα στη Γάζα με νέες ισραηλινές επιδρομές

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές