Εξαγγελίες με δόσεις: Eντυπωσιακά μέτρα, αμείλικτη πραγματικότητα

Γιάννης Σεριάτος

8 Σεπτεμβρίου 2025, 1:04 μμ
Share

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στη ΔΕΘ παρουσιάζονται με φανταχτερά νούμερα, εντυπωσιακούς πίνακες και υποσχέσεις για «τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση». Όμως, πίσω από τα πρωτοσέλιδα, τα μέτρα εγείρουν ερωτήματα: πόσο πραγματικά θα ωφελήσουν την κοινωνία και ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι;

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε για παρεμβάσεις που θα κοστίσουν 1,76 δισ. το 2026 και 2,5 δισ. το 2027. Στην πράξη, πρόκειται για έναν φιλόδοξο λογαριασμό που, όπως πάντα, θα τον πληρώσει η κοινωνία μέσω άλλων θυσιών.

Η μείωση φόρου για τρίτεκνους και πολύτεκνους, η οποία παρουσιάζεται ως κοινωνική τομή, αφορά περιορισμένο αριθμό οικογενειών. Για τους νέους έως 25 ετών, η πλήρης απαλλαγή φόρου στα πρώτα 20.000 ευρώ ακούγεται γενναία· αλλά αφορά μια μικρή μερίδα εργαζομένων, τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας παραμένει άνεργο ή εργάζεται σε κακοπληρωμένες, επισφαλείς θέσεις.

Στο Δημόσιο, οι εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών από το 2026 μοιάζουν με «δώρο με αναβολή». Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν κάποια ενίσχυση, αλλά μόνο υπό την αίρεση της αύξησης του κατώτατου μισθού. Το ίδιο ισχύει και για τις ΕΔ και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου οι αναμορφώσεις μισθολογίου ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2025. Για άλλη μια φορά, το «τώρα» θυσιάζεται στο «μετά».

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους παρουσιάζεται ως μέτρο ανακούφισης για 1 εκατ. πολίτες. Στην πράξη, όμως, το όφελος είναι μικρό και περιορισμένο, τη στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων συνεχίζει να πληρώνει έναν φόρο που κάποτε είχε υποσχεθεί να καταργηθεί συνολικά.

Αντίστοιχα, η μείωση ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά λόγω μεταναστευτικού είναι σαφώς θετική, αλλά δείχνει περισσότερο μια αποσπασματική αντιμετώπιση παρά μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση των νησιωτικών κοινωνιών.

Το πιο κρίσιμο, ωστόσο, είναι η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις έως το 2027. Οι συνταξιούχοι θα δουν μέρος μόνο της αύξησης να περνά στους λογαριασμούς τους, την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα μήνα με τον μήνα.

Συνολικά, το κυβερνητικό αφήγημα επενδύει σε αριθμούς, ποσοστά και χρονοδιαγράμματα που εκτείνονται σε βάθος διετίας ή και τριετίας. Το ζήτημα, όμως, παραμένει: θα έχουν αντοχές τα νοικοκυριά να περιμένουν μέχρι το 2026 ή το 2027 για να δουν ουσιαστική διαφορά;

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να μοιράζει φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις, αλλά με τρόπο που δεν απαντά στο σήμερα – στο πρόβλημα της ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης, της ενεργειακής ανασφάλειας. Πρόκειται περισσότερο για μια επικοινωνιακή στρατηγική, παρά για ένα σχέδιο που αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτές οι εξαγγελίες είναι πράγματι «ανάσα» ή απλώς μια ακόμα υπόσχεση που θα εξατμιστεί μπροστά στην πραγματικότητα των λογαριασμών και της αγοράς.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

12:12 μμ

Επιχείρηση διάσωσης για 34 μετανάστες νότια της Κρήτης

12:05 μμ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές