fbpx

ΕΥΠ: Ομολογία-σοκ στη Βουλή! Κάνουν υποκλοπές και παρακολουθήσεις

0 228

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, μιλώντας στην “κλειστή” συνεδρίαση της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής φέρεται να παραδέχθηκε ότι πράγματι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αλλά ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών.

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να απέδωσε την τροπολογία για την ΑΔΑΕ στο ζήτημα που είχε προκύψει στον Έβρο με τη μαζική ροή μεταναστών, κάτι που η κυβέρνηση τότε απέδιδε σε συντονισμένες κινήσεις της τουρκικής πλευράς και επικαλέστηκε ζητήματα κατασκοπίας με αφορμή τις υποθέσεις στη Ρόδο, αλλά και τη φωτιά στη Λέσβο.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος με βάση δηλώσεις του ανέφερε “Θεωρουμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά 3 εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτε” και τόνισε “Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο”

Ενδεικτικά αναφέρω -συνέχισε- την δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούν νους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόσληψης προσωπικού ΕΥΠ” .

Κατα τον κ. Κατρούγκαλο “χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπορα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός”

“Πώς εξηγείται μόλις ο Κουκάκης καταλαβαίνει πως παρακολουθείται, να διακόπτεται η νόμιμη παρακολούθηση και λίγες μέρες μετά (όπως απέδειξε) ξεκίνησε η παρακολούθησή του με το Predator! Τόσο τυχαίο;” φέρεται να αναρωτήθηκε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμη πως οι εκθέσεις των Google, Meta, Citizen Lab λένε πως δεν υπάρχει προηγούμενο προμήθειας αυτού του λογισμικού από ιδιώτη.

Κύκλοι της ΝΔ τονίζουν ότι “ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα” και επισημαίνουν ” έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Σκληρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ”

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη:

– ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης ρώτησε τον διοικητξη της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα αν γνώριζε από την επαγγελματική του πορεία πριν την ΕΥΠ, τους ιδιοκτήτες της Intellexa, η οποία προμηθεύει το λογισμικό Predator.

– ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, υπενθύμισε στον διοικητή της ΕΥΠ και τους υπουργούς την κωμικοτραγική αντίδραση της ΑΔΑΕ μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των τηλεφώνων του Περισσού. Ειδικότερα, φέρεται να είπε “Όταν κάναμε την καταγγελία για παρακολούθηση των τηλεφώνων του Περισσού, η ΑΔΑΕ απάντησε ένα μήνα μετά ρωτώντας ποιο είναι το τηλέφωνο του Περισσού για να το ελέγξει!”

– η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 ανέφερε πως “δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει τεκμήριο ενοχής. Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν έχετε το Predator”.

– ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης φέρεται να κατηγόρησε τον Π. Κοντολέοντα πως εκείνος έχει εξασφαλίσει το Predator για την ΕΥΠ. “Εσύ το έχεις το Predator είναι και σχολίασε “Από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη που ο Μαυρίκης έμπαινε με καμπαρντίνα στα καφάο, φτάσαμε στον υιό Μητσοτάκη με το Predator”, ενώ κατήγγειλε ότι είναι και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης, καθώς στις 17 Ιουνίου σβήστηκαν όλα τα αρχεία από το κινητό του μετά από ύποπτες συμπεριφορές της συσκευής του.

Η συζήτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ξεκίνησε τελικά με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο θέμα της διαδικασίας, καθώς ήθελε η συζήτηση να ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των υπουργών, δηλαδή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σύσσωμη όμως η αντιπολίτευση αντέδρασε ως προς τη διαδικασία και έτσι οι υπουργοί και ακολούθως ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος ξεκίνησνα να μιλούν και να απαντούν μετά τους βουλευτές,

ΠΑΣΟΚ: Η υπόθεση μόλις άνοιξε…

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΟΚ αναφέρει:

“Η Κυβέρνηση, αφού πρώτα χρειάστηκε σχεδόν δύο ημέρες για να ξεπεράσει την αμηχανία της μπροστά στην εξαιρετικά σοβαρή διαπίστωση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι μεταξύ διακοσίων και πλέον ευρωβουλευτών, ο μόνος που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί ήδη συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε διατεταγμένη υπηρεσία είπε ψέμματα ότι δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα των λογισμικών Pegasus και Predator. Επειδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν κατέθεσε εικασίες αλλά αποδείξεις, καλούμε τον κ. Οικονόμου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ που επικαλείται.

Σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε. Μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Καλούμε την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα.

Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More