Ευρωπαϊκή ώθηση στην αμυντική βιομηχανία με το πρόγραμμα EDIP

Αίθουσα Σύνταξης

17 Οκτωβρίου 2025, 2:40 μμ
Share

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ενοποίηση της αμυντικής της πολιτικής, προχωρώντας στη δημιουργία του Προγράμματος Στήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP), με χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2025–2027.

Το νέο σχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της αυτάρκειας της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στηρίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και τις κοινές πρωτοβουλίες των κρατών-μελών για εξοπλισμούς.

Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι η δημιουργία μηχανισμού ασφαλούς εφοδιασμού αμυντικών προϊόντων, καθώς και ενός ενιαίου καταλόγου ευρωπαϊκού εξοπλισμού, που θα διευκολύνει τις προμήθειες και την παραγωγή σε διακρατικό επίπεδο. Παράλληλα, καθιερώνεται νομικό πλαίσιο για μακροχρόνια συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί κυρίως σε έργα που εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή τεχνολογική αυτονομία, με ανώτατο ποσοστό 35% για εξαρτήματα εκτός ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να περιοριστεί η εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Ιδιαίτερη θέση στο σχέδιο καταλαμβάνει η Ουκρανία, η οποία θα έχει πρόσβαση σε κονδύλια 300 εκατ. ευρώ και δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά αμυντικά έργα της ΕΕ, προκειμένου να εμβαθύνει τη συνεργασία της με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Το EDIP θεωρείται κομβικό βήμα προς τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενισχύοντας την κοινή της άμυνα και τη βιομηχανική βάση που τη στηρίζει.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

9:16 πμ

Ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους της Αττικής

9:04 πμ

Κρίσιμες ώρες για 3χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο στο Ζεφύρι

8:53 πμ

Έβδομος θάνατος κρατούμενου στον Άγιο Στέφανο Πατρών

8:46 πμ

Αιματηρό ξημέρωμα στη Γάζα με νέες ισραηλινές επιδρομές

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές